Tijekom sezone na cestama 17 dodatnih timova hitne pomoći

Tijekom sezone na cestama 17 dodatnih timova hitne pomoći

Foto: FAH

NA DRŽAVNIM cestama i autocestama za vrijeme turističke sezone dežurat će 17 dodatnih prometnih timova hitne medicinske službe (HMS), izvijestio je u ponedjeljak Hrvatski zavod za hitnu medicinu.

Dodatni timovi bit će raspoređeni na frekventnim prometnim lokacijama na kojima će kontinuirano dežurati 24 sata na dan od 15. lipnja do 5. rujna, a zatim će se do 26. rujna nastaviti vikendima.

To će omogućiti kvalitetnu hitnu medicinsku skrb na prometnicama prema moru, na kojima je broj hitnih medicinskih intervencija u sezoni obično udvostručen u odnosu na ostatak godine, navode iz Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu.

Daodatni timovi u Novalji i Dubrovniku

Na autocesti A1 Zagreb-Split-Dubrovnik dodatni prometni timovi nalazit će se na punktovima Karlovac, Lovinac, Brinje, Skradin, Dugopolje i Zagvozd. Autocestu A3 Bregana-Zagreb-Lipovac pokrivat će timovi HMS-a u Kutini, Lužanima i Županji, a autocestu A6 Zagreb-Rijeka tim u Delnicama-Lučicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Istarskom ipsilonu i ove će godine dežurati tim HMS-a u Pazinu, a na državnoj cesti D1 iz pravca Slovenije, Zagreba i Knina prema Splitu tim u Korenici. Državnu cestu D8, odnosno Jadransku magistralu, pokrivat će timovi u Tisnom, Karlobagu i Gračacu, s tim da je dodatni prometni tim HMS-a u Karlobagu zadužen još i za državnu cestu D25 Korenica-Gospić-Karlobag, a tim u Gračacu za D27 Gračac-Benkovac-Šibenski most.

Tijekom turističke sezone dodatni prometni timovi nalazit će se i u Novalji na otoku Pagu te u Dubrovniku, pri čemu će tim HMS-a iz Novalje pokrivati državne ceste D106 Žigljen-Posedarje i D107 u smjeru Stare Novalje, dok će dubrovački tim HMS-a pokrivati sve državne ceste koje prolaze kroz Dubrovačko-neretvansku županiju.

U prošloj turističkoj sezoni, po podacima Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, dodatni prometni timovi HMS-a imali su 591 intervenciju tijekom kojih su zbrinuli 823 ozlijeđena i oboljela pacijenta. Na mjestu događaja hitno je zbrinuto 439 osoba, a 388 pacijenata prevezeno je u bolnički centar za hitnu medicinu.

Osim stradalih u prometnim nesrećama, dodatni timovi HMS-a zbrinuli su i 384 pacijenta s drugim hitnim stanjima koji su se zatekli na hrvatskim cestama. Prosječno vrijeme izlaska na intervenciju iznosilo je 15 minuta, dok je prosječno vrijeme od prijema poziva do predaje pacijenta u bolnicu iznosilo 58 minuta. Nažalost, na mjestu nesreće smrtno je stradalo deset osoba, kaže se u priopćenju.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara