Tirana: Predsjednik Mesić razgovarao s albanskim čelnicima

HRVATSKI predsjednik Stjepan Mesić razgovarao je u četvrtak u Tirani s albanskim čelnicima o približavanju euroatlantskim integracijama, te o projektima kao što je jadranskojonska autocesta.

Mesić je u četvrtak razgovarao s premijerom Fatosom Nanom, predsjednikom parlamenta Servertom Pellumbijem i ministrom vanjskih poslova Ilirom Metom. U srijedu je u Tirani imao trojni sastanak s predsjednicima Albanije i Makedonije, Alfredom Moisiuom i Borisom Trajkovskim.

Ocjenjujući svoje razgovore s najvišim albanskim dužnosnicima kao ´sadržajne´, Mesić je rekao kako je bilo riječi o temama koje zanimaju i hrvatsku i albansku stranu. Rekao je kako je albanske sugovornike izvijestio o iskustvima Hrvatske u približavanju euroatlantskim integracijama, o njezinim reformama te je ocijenio kako ta iskustva mogu biti korisna i Albaniji.

Glede jadransko-jonske autoceste, Mesić je rekao da je albanska strana vrlo zainteresirana za suradnju na tom projektu, ali i na drugim područjima.

Na pitanje da komentira zajedničko priopćenje koje je u srijedu potpisao zajedno s predsjednicima Albanije i Makedonije, Mesić je rekao kako ono izražava zajedničko stajalište o suradnji te tri zemlje vezanoj za približavanje NATO-u. Pritom je istaknuo kako ta suradnja ´uopće ne dovodi u sumnju individualni pristup´, te da svaka zemlja određuje svoju brzinu ulaska u Europu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hrvatski predsjednik odbacio je ocjene nekih albanskih medija da je na trojnom sastanku došlo do podjele u vezi s iračkom krizom.

´Ne znam odakle medijima da smo se podijelili´, rekao je Mesić, ističući kako je zajedničko priopćenje, u kojemu se traži razoružanje Iraka sukladno zahtjevima UN-a jednoglasno prihvaćeno.

Na pitanje, kako komentira najnovije događaje vezane uz rad Vlade, Mesić je ocijenio kako je ´nepotrebno formiranje te koordinacije stranaka´ otežalo rad koalicijske vlade. Stranke koalicije, po njegovu mišljenju, trebaju se dogovoriti o načelnim problemima, a konkretne stvari ´trebaju rješavati oni koji su za to nadležni´, jer se u suprotnom mogu ´samo očekivati nesporazumi´.

Predsjednik Mesić u četvrtak poslije podne se vraća u Zagreb, nakon dvodnevna boravka u Tirani.

U albanski glavni grad Mesić je doputovao iz Bruxellesa.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara