TISAK: GEOFF HOON PRISTAJE "PLATITI CIJENU" ZA SMRT DAVIDA KELLYJA

Britanski ministar obrane Geoff Hoon povjerio je kolegama da je spreman "platiti" za smrt Davida Kellyja, stručnjaka čije su informacije poslužile BBCju za tvrdnju da je vlada premijera Tonya Blaira "prenapuhala" iračku vojnu prijetnju kao opravdanje za rat, piše u nedjelju Sunday Telegraph.

Sudska istraga o smrti stručnjaka pokazala je ovoga tjedna da je upravo Geoff Hoon odlučio da David Kelly javno svjedoči pred parlamentarnim posvjerenstvom. No dva dana poslije, zbog pritiska pri ispitivanju pred Povjeresntvom vanjskih poslova zaduženim da istraži uvjete ulaska Britanije u rat protiv Iraka, Kelly je počinio samoubojstvo 17. srpnja.

Optužen da je svoj politički interes stavio ispred dobrobiti Davida Kellyja, Hoon je svojim kolegama kazao da su mu dani odbrojani u Blairovu kabinetu, piše list.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rekao nam je da će platiti cijenu", rekao je jedan od njegovih kolega.

Stručnjak za naoružanje, Kelly je bio glavni izvor BBC-a za spornu reportažu od 29. svibnja u kojoj je novinar te kuće Andrew Gilligan tvrdio da je Blairova vlada "prenapuhala" iračku vojnu prijetnju "frizirajući" izvješće o iračkom oružju masovnog uništenja kako bi opravdala napad na Irak.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara