TISAK: IZRAEL ĆE ODBACITI AMERIČKI POZIV ZA PREKIDOM OKUPACIJE

Izrael odbacuje američki poziv da oglasi završetak svoje okupacije Zapadne obale i pojasa Gaze koji će mu biti upućen na susretu američkog predsjednika Georgea W. Busha i palestinskog premijera Mohammada Abasa u srijedu, piše u nedjelju izraelski dnevnik "Ha'aretz".

Prema pisanju lista, Izrael će odbiti i američki zahtjev da objavi evakuaciju neodobrenih naselja na Zapadnoj obali.

Susret Busha i Abasa očekuje se u utorak u egipatskom ljetovalištu Sharm el Sheikh, a trostrani sastanak: Bush, Abas te izraelski premijer Ariel Sharon u jordanskoj luci Aqabi u srijedu.

Istodobno, izraelski list "Maariv" piše da će Palestinci i Izraelci na summitu u srijedu u Aqabi proglasiti "opći prekid vatre".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Velika objava, koja će biti oglašena na trostranom sastanku na vrhu bit će objava o općem prekidu vatre između Izraelaca i Palestinaca u prvom razdoblju od tri tjedna", piše "Maariv".

U tom će razdoblju Izrael tražiti od Palestinaca da spriječe protuizraelske napade zahvaljujući uhićenjima palestinskih radikala, dodaje list.

Po završetku sastanka u subotu u Ramalahu, palestinski je kabinet potvrdio da očekuje u idućih nekoliko dana odgovor oružanih palestinskih skupina na svoj prijedlog o prekidu vatre s izraelskom stranom.

Glavni oružani palestinski pokret Hamas je u petak zatražio "prekid izraelske agresije" prije bilo kakvog prekida svojih napada.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara