Tisuće Amerikanaca iskazale počast preminuloj Coretti Scott King

TISUĆE Amerikanaca, među kojima i predsjednik George W. Bush i tri bivša američka predsjednika, oprostile su se u utorak od preminule Corette Scott King, udovice legendarnog borca za ljudska prava Martina Luthera Kinga, koja je nakon smrti svog muža stupila u prve redove borbe za prava crnaca u Americi.

"Coretta Scott King ne samo da je učvrstila naslijeđe svoga muža, nego je izgradila svoje vlastito", rekao je Bush na pogrebnoj svečanosti u baptističkoj crkvi u Lithoniji u Georgiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Coretta Scott King, koja je nakon ubojstva svog muža 1968. tijekom gotovo 40 godina nastavila borbu za ostvarenje njegovih ideala rasne jednakosti, umrla je prošlog tjedna u 78. godini od komplikacija izazvanih rakom jajnika i posljedica moždanog i srčanog udara.

Tri bivša američka predsjednika, Jimmy Carter, George H. W. Bush i Bill Clinton, također su bili među 10.000 okupljenih na pogrebu, zajedno s nizom poznatih iz svijeta zabave i boraca za prava crnaca uključujući Oprah Winfrey, Stevieja Wondera, Jesseja Jacksona i Ala Sharptona.

Nakon pogrebnih svečanosti tijelo King će biti položeno u grobnicu pored njezina muža u centru King u Atlanti koji je podigla kako bi promicala sjećanje na njega i borbu za jednakost američkih crnaca.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara