Tisuće Armenaca obilježavaju 90. obljetnicu genocida

Tisuće Armenaca okupile su se u nedjelju na ulicama glavnog grada Erevana kako bi obilježile 90. obljetnicu masovnog ubojstava do 1,5 milijuna Armenaca tijekom Prvog svjetskog rata na području tadašnjeg Otomanskog Carstva, zločina kojeg mnogi ocjenjuju genocidom.

Armenija je posljednjih godina pojačala kampanju za međunarodno priznanje činjenice da se dogodio genocid, za koji okrivljuju turske otomanske vlasti.

Turska priznaje da se dogodila tragedija te da su stotine tisuća Armenaca poginule, ali opovrgava da je bila riječ o genocidu koji je provela država, a brojne ljudske žrtve objašnjava ratnim okolnostima.

Turske vlasti uhitile su 24. travnja 1915. stotine armenskih intelektualaca, od kojih su mnogi odmah pogubljeni. Ubrzo su uslijedile odredbe o masovnom prisilnom preseljenju Armenaca iz Anatolije kroz pustinju u Mezopotamiju i današnju Siriju.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bolesti, glad, napadi bandita i brutalnost turskih vojnika doveli su do masovnih žrtava. Većina zapadnih izvora slaže se da je bilo najmanje milijun mrtvih.

Veći broj zemalja, među kojima su Francuska, Rusija, Italija i Švedska, priznaje činjenicu armenskog genocida.

(Hina) xdv ydv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara