Tisuće Nijemaca protiv neonacističkih skupova

TISUĆE Nijemaca prosvjedovale su u subotu diljem zemlje, kako javlja policija, protiv održavanja nekoliko skupova krajnje desnice kojima se obilježava 19. obljetnica smrti Rudolfa Hessa, bliskog suradnika nacističkog diktatora Adolfa Hitlera.

U većini gradova prosvjednici su bili brojniji od simpatizera krajnje desnice. U Jeni, na istoku zemlje, 1.800 građana je prosvjedovalo protiv mimohoda NPD-a, stranke krajnje desnice u kojemu je sudjelovalo 350 pristaša stranke.

U bavarskoj prijestolnici Muenchenu, 700 osoba prosvjedovalo je protiv neonacističkog okupljanja koje je privuklo tek 120 simpatizera, a ne 1.500 koliko ih se očekivalo.

Najmanje je devet osoba privedeno, među kojima pripadnik krajnje desnice koji je nosio znak organizacije koja je zabranjena zakonom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Wunsiedelu, u Bavarskoj, 350 građana prosvjedovalo je za demokraciju i mir, dok je skup u čast Rudolfa Hessa koji se 17. kolovoza 1987. ubio u zatvorskoj ćeliji, zabranjen u posljednjem trenutku. Desetero simpatizera krajnje desnice je uhićeno.

I druga neonacistička okupljanja koja su bila planirana u Altenburgu i u Fuldi zabranjena su u zadnji čas.

Index.hr/Hina
Foto: FAH

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara