Titov unuk priznao krivnju za nesreću u kojoj je poginuo njegov prijatelj

UNUK Josipa Briza Tita, Edvard Broz rekao je danas na suđenju da se osjeća krivim zbog izazivanja prometne nesreće 1992. godine na Batajničkom drumu, u kojoj je poginuo njegov prijatelj Gojko Popović, koji se u trenutku nesreće nalazio na suvozačevom mjestu, piše Blic.

Iznoseći obranu pred vijećem Okružnog suda u Beogradu, 57-godišnji Broz je kazao kako nesreću nije namjerno uzrokovao te je dodao kako je svih 16 godina od nesretnog događaja osjećao grižnju savjesti.

Također je rekao kako u trenutku nesreće nije bio pijan te nije imao više od 0,5 promila alkohola u krvi, unatoč tome što su sudski vještaci u nalazima naveli kako je Broz imao čak 1,75 promila alkohola u krvi.

U spomenutoj su nesreći pored Popovića, teško ozlijeđeni Broz i njegov sin, dok su njegovi rođaci Žarko i Bojan Pejić zadobili lakše ozljede. Broz je ispričao kako je toga prijepodneva njegov sin, koji se također zove Edvard, položio popravni ispit te je pozvao Pejiće i Popovića "na čast" u kafiću "Dubočica" u Zemunu. Tamo je popio "nekoliko rakijica", a zatim krenuo put Zemuna. Nesreća se dogodila u trenutku dok je, kako je ispričao, pretjecao autobus koji je izlazio iz stanice.

Ranjenici prijetili da će ga zaklati

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poslije nesreće Broz je u Beogradu boravio još dvadesetak dana, najprije u bolnici, gdje su mu, kako je rekao, ranjenici s ratišta prijetili da će ga "zaklati", a zatim kod sestre Zlatice, odakle je otišao u Zagreb. Na suđenju je tvrdio da ga u to vrijeme nitko iz policije nije kontaktirao, a on se kasnije vratio po sina koji je zbog rata i prezimena počeo u školi doživljavati neugodnosti.

Nakon današnjeg ročišta sudac je odbio zahtjev Brozovog odvjetnika da se njegovom klijentu vrati hrvatska putovnica koju je Broz predao nakon uhićenja. Iduće ročište zakazano je za 22. travnja.

Broz je u siječnju završio u zatvoru nakon što je uhićen temeljem tjeralice Okružnog suda u Beogradu, koja je za njim raspisana još krajem veljače 1993. godine. Tjeralica za sinom Žarka Broza raspisana je zbog teške prometne nesreće koju je pijan i vozeći prevelikom brzinom skrivio 1992. godine.

I.K.
Foto: Blic

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara