Tjedan mozga: hendikepi zbog oštećenja mozga kod djece mogu se nadoknaditi

Hendikepi nastali zbog oštećenja mozga kod djece mogu se gotovo u cijelosti nadoknaditi uz intenzivne postupke rehabilitacije i poticanja, istaknuto je danas na okruglom stolu "Razvojna neuroza od spoznaje do primjene".

Suvremena znanost utvrdila je da u razdoblju do treće godine života djeca mogu nadoknaditi oštećenja mozga, koja se najčešće događaju zbog prijevremenog poroda, rekao je ravnatelj Hrvatskog instituta za istraživanje mozga Ivica Kostović.

Do treće godine mozak djeteta dramatično se razvija i stvara se većina sinoptičkih veza u mozgu, kazao je Kostović dodavši da je dječji mozak vrlo prilagodljiv, pa veliki broj djece može uz intenzivan rad nadoknaditi svoj hendikep.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zbog toga bi, smatra Kostović, sva djeca trebala ići u vrtić, a odgajateljsko osoblje biti visoko obrazovano kako bi se u tom razdoblju maksimalno razvile djetetove kognitivne funkcije.

Prijevremeni porod glavni je uzrok oštećenja mozga kod djece. Od preživjele prijevremeno rođene djece pet do osam posto ima cerebralnu paralizu, a 25 posto različite teškoće u učenju i slabiji uspjeh u školi, rečeno je na okruglom stolu u sklopu obilježavanja Tjedna mozga.

Ravnateljica Zavoda za zaštitu obitelji, materinstva i mladeži Adinda Dulčić izrazila je nadu da će rasprava o toj temi doprinijeti pomacima u praksi rehabilitacije djece s oštećenjima i njihovoj integraciji u svakodnevni život.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara