Tjelovježba produljuje život oboljelima od raka dojke

INTEZIVNO liječenje raka dojke smanjuje kapacitet srca i pluća bolesnica, no tjelovježba im može puno pomoći, objavili su kanadski znanstvenici.

Dr. Kerry Courneya sa Sveučilišta Alberta pokušava promijeniti uvriježeno mišljenje da te pacijentice, iscrpljene kemoterapijom i radijacijom, moraju spavati i odmarati se.

Njegova nova studija potvrdila je da, ne samo da vježba nije opasna, nego im produljuje život. Svakoga tjedna rak dojke dijagnosticira se u 407 žena, a umire ih 102.

"Više vježbe povezano je sa smanjenjem smrtnosti tih pacijentica, a one u boljoj tjelesnoj formi žive duže", rekao je Courneya za "New Scientist".

Intenzivna i dugotrajna terapija onkoloških bolesnica otežava srčanu i plućnu aktivnost. Otežano disanje umanjuje opću kvalitetu života i, što je još gore, može uzrokovati preranu smrt.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Osim poboljšanja vitalnih funkcija, tjelovježba pozitivno utječe na osjećaj sreće - one koje vježbaju uživaju tjedno u 19 sati sreće više od drugih, pokazalo je istraživanje.

No, trebat će provesti dodatna istraživanja da bi se tjelovježba preporučila oboljelima i njihovim obiteljima i da bi se liječnicima pružili pouzdani dokazi o njezinom koristima.

Pa ipak, ohrabruju rezultati jednog drugog istraživanja po kojima tjelovježba za 12 posto povećava šanse za preživljavanje oboljelih od raka.

(Hina) bcav bcav

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara