Tko je najviše zaradio od industrije naoružanja? Najveći zagovornici mira, naravno!

Foto: AFP

MEĐU sto najvećih svjetskih proizvođača oružja, čak 78 ih je smješteno u SAD-u i Zapadnoj Europi, donosi danas Institut za mirovna istraživanja (SIPRI) iz Stockholma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako bi retorika SAD-a i europskog Zapada " o potrebi mirnog rješavanja sukoba u svijetu", sugerirala da će mali broj kompanija za naoružanje biti u njihovom dvorištu, SIPRI-jevo istraživanje govori upravo suprotno: što više demagogije o miru, to više novca od oružja. Tako je među prvih sto, čak 45 tvrtki za naoružanje smješteno u SAD-u, 22 su u Zapadnoj Europi, a tek deset u Aziji. Znakovit je i podatak da nijedna tvrtka iz top 100 ne dolazi iz Afrike i Južne Amerike, iako su ova dva kontinenta česte mušterije bogatim korporacijama za naoružanje i ubijanje.

Industrija oružja, donosi SIPRI, utržila je tijekom 2009. čak 401 milijardu dolara, što je za 14, 8 milijardi više nego godinu ranije. No, pitanje je kakvi bi podaci o profitu ratne industrije bili da je u istraživanje uključena Kina, iz koje ne dolaze dovoljno pouzdani podaci, pa nijedna njena tvrtka nije svrstana u top 100, iako realno tamo pripada.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara