Tko raspisuje nove izbore ako sutrašnji predsjednički ne uspiju?

U SLUČAJU da sutrašnji predsjednički izbori u Srbiji ne uspiju, s obzirom na raspuštanje srbijanskog parlamenta i raspisivanje izvanrednih parlamentarnih izbora u Srbiji za 28. prosinac, ne zna se tko će raspisati nove predsjedničke izbore, jer zakonom nije predviđena situacija u kojoj je zemlja bez dvije tako važne institucije.

Stručnjaci o izlazu iz te situacije imaju različito mišljenje, jer - kako je to jučer na konferenciji za novinare upozorio glasnogovornik Centra za slobodne izbore i demokraciju Marko Blagojević - u zakonu postoji "pravna praznina koja ostavlja prostor za različita tumačenja", što "nije dobro", a sve do nedjelje navečer bit će neizvjesno da li su izbori uspjeli, s obzirom na zakonski uvjet da na birališta - u prvom krugu - mora izaći više od polovine od ukupnog broja naime oko 6,5 milijuna birača u Srbiji. Zbog neispunjenja tog uvjeta, u dva navrata su prošle godine predsjednički izbori bili neuspješni.

Sudac Ustavnog suda Srbije Svetozar Čiplić kaže da, u slučaju neuspjeha sutrašnjih izbora, za raspisivanje novih treba pričekati parlamentarne izbore 28. prosinca i formiranje nove Skupštine Srbije, što se predviđa za siječanj sljedeće godine.

"Nužno je da se formira novi saziv parlamenta, da se sačeka ishod parlamentarnih izbora, pa je tek potom moguće raspisati predsjedničke izbore", kazao je Čiplić Radio-televiziji Srbije, a prenose beogradski mediji. U tom slučaju, nakon izbora nove Skupštine Srbije, ponovila bi se situacija nastala nakon proteka mandata i odlaska u Den Haag bivšeg predsjednika Srbije Milana Milutinovića, tj. novi predsjednik parlamenta bio bi vršitelj dužnosti predsjednika države.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Profesor ustavnog prava na Pravnom fakultetu u Beogradu Stevan Lilić suprotnog je mišljenja, da "institucionalne krize i pravnog vakuuma nema ni u slučaju da predsjednički izbori ne uspiju, jer Ustav sadrži odredbe koje omogućavaju privremeno funkcioniranje institucija".

"Raspuštanje Skupštine ne znači da ne postoji Skupština. U članku 75. Ustava navodi se da zastupnicima parlamenta prestaje mandat kad se verificira mandat novih zastupnika. Ako to spojimo, vidjet ćemo da se na taj način pokrivaju ove situacije", kazao je Lilić Televiziji B92. Zbog toga, po Liliću, eventualni neuspjeh predsjedničkih izbora "ne znači da ne bi postojala i institucija predsjednika parlamenta, odgovarajuća parlamentarna tijela i sam parlament".

(Hina) tta sd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara