Tko su krivci za Severinin poslovni, medijski i životni krah?

Tko su krivci za Severinin poslovni, medijski i životni krah?

HRVATI su počeli slušati neke druge majke, njen album doživio je totalni fijasko, mediji se iz nje iz dana u dan sprdaju, a ljubav njena života Srećko Vargek u Red Carpetu izjavljuje kako mu je od Severine zanimljivija Bridget Jones.

Kako došlo – tako prošlo

Život i status do jučer najpopularnije pop-folk pjevačice, čije je vrijeme očito prošlo, kao da se promijenio preko noći. Je li za sve kriv bio taj „nesretni film“, kako svoj amaterski hard-core pornić titulira samoproglašena porno autorica Severina?

Ako ćemo pravo, kako došlo – tako prošlo. Svoj zvjezdani status ona nikad nije mogla zahvaliti glasu ili dobrim pjesmama. Izgled je svakako pomogao, ali ima drugih pjevačica novokomponovane glazbe koje ne izgledaju ništa lošije.

Iako joj se doza karizme ne može poreći, Severina je iz Mineine lige isplivala zahvaljujući spletu sretnih okolnosti – bila je to ona bronca u Francuskoj i potom izjava nogometaša kako im je omiljena pjesma Djevojka sa sela.

Ukus idola nacije postao je nacionalni ukus: tko je do jučer slušao Lepu Brenu, potom Magazin, Burnaća i Cecu, te je 1998. prešao na Severinu.

Dalje je bila stvar inercije. I managerice Lidije Samardžije koja je pjevačici uspješno davala smjer. No, odlukom Severine, puklo je.

Je li na takvu njenu odluku utjecala supstanca koju zovu imenom proizvođača kiselih krastavaca iz Portoroža, ili su joj mozak oprali tzv. savjetnici koji su nanjušili dio kolača za sebe, bit će oboje.

Slava mijenja ljude, promijenila je i Severinu. Nevoljna dijeliti novac i slavu, uvjerena kako je njen status prirodna i logična stvar, Seve je managericu odbacila. I izdavačku kuću i autore.

Odabrala je nove: managera propalog zagrebačkog rock kluba, potom zvučne odvjetnike čiji klijenti u Haagu dobivaju desetljeća iza rešetaka, a čije se žene za novine fotografiraju s modricama, potom navodno i Balaševića kojeg je bilo stid potpisati njene pjesme. Kod naplaćivanja usluge, navodno, bilo ga je sram nešto manje.

Bilo je tu po malo za svakakoga. Seve je mislila da je na konju, dok su mutikaše jahali po njoj tko je kako htio. Što doslovno, što figurativno.

Dok je sticala slavu rado se slikala i izjavljivala što treba, sada su joj počeli birati kome će i kako. Intervjue, zajedno s listom pitanja i imenom onog tko će joj pitanja postaviti, uglavnom je naručivala.

Seve više ne odbija medije samo po imenu, već i cijele grupe medija: nakon posljednjeg ročišta protiv Indexa održala je pressicu na kojoj je zabranila ulaz SVIM medijima osim televizija. Neš ti Severininih suznih bisera pred neuke novinarske svinje, može samo ako imaju kameru.

A ako ste ne daj bože donedavno o Severini napisali nešto nenaručeno – dobili biste zabranu pristupa. Pa ti puni Gloriju ili Arenu bez Severine, ne ide. Mediji su se odlučivali pristati na njenu malu ucjenu: piši kako ti kažem ili me nećeš imati na naslovnici.

Kad gore pišemo da je ona medije odbila, nije ona nikog odbila. Radijske i novinare tiskanih medija odbio je manager Tomica Petrović, ona je kimnula glavom kad su joj odluku priopćili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nije pošteno pisati niti da je tražila prikazivanje pornića u sudnici. Nije ona tražila ništa, tražili su njeni odvjetnici. Slučaj kojeg se fighter Nobilo odrekao čim je vidio da stvari odlaze u finu materinu, prepušten je poslovično žrtvenom janjcu Mihočeviću.

Koji pak pornićem u sudnici zadržava fokus javnosti na postojanju posustalog ureda, za kojeg se nakon Blaškića posljednji puta čulo po tome što se u njemu, tvrdila je bivša Nobilova supruga za Nacional, mlate žene dok kolege šute.

Dobro, dajmo joj mrvicu kredita: zna i Seve, pa se puno ne buni, da je ucviljenost neko vrijeme palila, pa misli da bi potezi njenog tima mogli prodati bar koju kopiju albuma više.

Ali gadljiva tužba kojom Severina želi zaraditi na jeftinom čerečenju s oženjenim muškarcem, smučila se dobrom dijelu populacije. Prepoznavši stav građana, reagirali su i mediji.

Siti cirkusa, siti dobro uvježbanih ucviljenih izraza lica, a siti bogme i politike naručenih intervjua – novinari su Sevki okrenuli leđa. Sevu ne podržavaju čak ni dojučerašnji bastioni pro-Seve novinarstva: Arena i Gloria. Kao budale se pak osjećaju oni koji su je branili, a Indexu prijetili zatvorom.

Može li gore? Može jer Seve je postala osobnim interesima navođeni proizvod u rukama gorenavedenih: proizvod s kojim, pišu mediji, bogati poduzetnik kojem je planirala roditi djecu više ne želi imati posla.

Medijska ucjena

Fol nedodirljiva zvijezda neugodno se iznenadila kad je Index objavio vijest koju ona, zamislite, nije naručila. Pa je manager Tomica Petrović, kako smo već pisali, nazvao u redakciju Indexa, i ljubazno zamolio da se slike maknu.

Ne njušeći pokvarenu paštetu Index je slike maknuo, zamolili smo samo da Severina našim posjetiteljima obrazloži zašto slike treba maknuti. Da se radi o ukradenom materijalu i delikatnoj životnoj situaciji.

Kad smo imali priznanje da se radi o autentičnoj informaciji, fotografije kao dokaz autentičnosti nisu bile neophodne. Severini smo izašli u susret, screenshotove maknuli, i potom dobili zahvalu njenog managera, praćenu riječima „hvala ti na susretljivosti, javljat ću iduće dane tok događaja da i ja budem susretljiv prema tebi“ – izjavio je dolje potpisanom.

Ali kad su shvatili da tužba ne drži vodu, trebao je novi element: eksperti za medijske ucjene prekrižili su nikad održano obećanje i pozvali se na ono u što se najbolje razumiju – medijsku ucjenu.

Imamo mi svjedoke za razgovor s Petrovićem, no ako ćemo pravo, može ih i Petrović naći deset ako treba. U Sevinom novčaniku ima dovoljno za svakog od njih. No nešto ipak ne klapa: gdje je motiv, gdje je interes i gdje je rezon u takvom medijskom ucjenjivanju od strane Indexa?

Mijenjati pet jakih screenshotova za dvije nesuvisle Severinine rečenice? O šupljih li glava, da je ucjenjujemo, ucijenili bi je kako spada.

No zašto to u njihovim glavama drži vodu. Zato što se radi o ljudima koji žive u ozbiljnom nesrazmjeru sa stvarnim stanjem stvari.

Navikli na medijsko tetošenje, Severina i patuljci laskaju si da su njene rečenice s ključem (da bi ih shvatio trebaš biti pod istom kombinacijom opijata pod kojom je bila autorica dok ih je pisala) blago za koji svaki medij gine. Što demantira zdravi razum, preduvjet je dakako da ga pojedinac ima.

Humana Seve

A tko ga nema, nema. Kad smo već kod spomenutih odvjetnika i managera, propalih karijera i posustalih ureda - tako vam to ide jedno s drugim. Kada toneš često ti se na vrat nakači netko tko tone još brže od tebe. U taj žalosni derbi začelja ne svojom voljom upleo se i Index.

U vrijeme kad te mediji ismijavaju a tvoj album u trgovinama doživljava potpuni fijasko, pa se i pipe zatvaraju jedna po jedna, Severini treba čestitati na odluci da eventualni novac od tužbe protiv Indexa donira u humanitarne svrhe.

„Do novca mi nije, želim samo da se to prekine“ – izjavila je Seve. Sretan Božić djeco. Jer kada Severina eventualnoj Indexovoj kikiriki cifri pridoda eventualni višemilijunski dobitak iz Slovenije za, ispada, po minuti najskuplju jebačinu u povijesti kinematografije, bit će to fina donacija.

Sretan Božić siromašna djeco, i držite je za riječ. Jer nije valjda da će vas ostaviti gladne već ukalkuliranog novca. Eventualnih 75,000 kuna od Indexa svakako će investirati u pokušaj kupnje profućkanog imidža, držite je za riječ da će principijelna humanitarka Seve isto učiniti i sa slovenskim bingom.

U suprotnom ispada da njen moral i riječ nemaju cijene samo do cifre za koju se mogu kupiti više od tri para Luis Vuitton čarapa.

Matija Babić
matija@index.hr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara