Tlo u Čileu opet podrhtava, prijeti novi tsunami!

Tlo u Čileu opet podrhtava, prijeti novi tsunami!

Tekst: J.C.
Foto: AFP

UZ OBALU Čilea danas su se opet osjetila snažna podrhtavanja tla kao posljedica snažnog potresa koji je pogodio tu južnoameričku zemlju. CNN javlja kako je čileanska vlada ponovno u najvećem stupnju pripravnosti zbog opasnosti od tsunamija.

Zbog izuzetno jake seizmičke aktivnosti, vlast u Čileu naredila je evakuaciju u nekolicini obalnih gradova. Pojavio se strah da bi se valovi tsunamija mogli pojaviti već za sat vremena. Lokalni čelnici u ribarskom selu Dichato i u Concepcionu tako su stanovnicima kazali da imaju točno 60 minuta za evakuaciju.

Izmjereno 6 stupnjeva po Richteru

Na internetskim stranicama Pacifičkog centra za upozorenje od tsunamija nije se pojavila nikakva obavijest nakon najnovijeg potresa jačine 6 stupnjeva po Richteru. No, Čileanci očito imaju suprotne informacije. Usprkos svemu, predsjednica Čilea Michelle Bachelet još jednom je apelirala na građane da ostanu smireni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iskorištavanje situacije i pljačkanje nećemo tolerirati. Nitko ne može tvrditi da je krađa nečijeg hladnjaka čin preživljavanja. To je jednostavno vandalizam i delinkvencija", poručila je predsjednica, ali stanovnici Čilea njene riječi zasad ne doživljavaju previše ozbiljno s obzirom na to da policija i dalje ima pune ruke posla s pljačkašima koji su se ohrabrili nakon potresa.

Broj mrtvih porastao na 800

Podsjećamo, Čile je ovog vikenda pogodio potres jačine 8,8 stupnjeva po Richterovoj ljestvici. U potresu je poginulo 800 ljudi, a oko dva milijuna Čileanaca ostalo je bez domova. Uz to, još najmanje 1,5 milijuna kuća oštećeno je u potresu. Na licu mjesta i dalje se nalaze međunarodni spasilački timovi.

Jaka podrhtavanja u Čileu nastavila su se i u danima nakon potresa. Proteklih dana tako su izmjereni potresi jačine 5,2 i 5,4 stupnja po Richterovoj ljestvici. Epicentar jednog od jučerašnjih potresa bio je nedaleko od grada Talca, dok je drugi zatresao regiju Maule.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara