Todorić dobio zemljište za 230 eura po kvadratu, procjena drugog vještaka je 571 euro po kvadratu!

Todorić dobio zemljište za 230 eura po kvadratu, procjena drugog vještaka je 571 euro po kvadratu!

Tekst: S.C.H.
Foto: Index

USKOK provjerava poslove oko zamjene atraktivnih zemljišta u poslovnim zonama u gradu Zagrebu, koje je proteklih godina zagrebačka gradska vlast vršila s raznim poslovnim subjektima, prenosi danas riječki Novi list.

U tekstu se navodi kako je zagrebačka gradska uprava prije dva tjedna sklopila ugovor o razmjeni zemljišta s tvrtkom Ars projekt, a procjena vrijednosti stalnog sudskog vještaka za česticu koja se nalazi u blizini križanja ulica Heinzelove i Vukovarske iznosila je 571 euro po metru kvadratnom.

Kad je Grad Zagreb 2007. godine mijenjao zemljište s tvrtkom Grokomp, koja je u vlasništvu Ivice Todorića, sudski vještak Mirko Kožulj je česticu u neposrednom susjedstvu, na samom križanju Vukovarske i Heinzelove, procijenio na 230 eura po metru kvadratnom.

Vještak u poslu s Todorićevom tvrtkom namjerno podcijenio vrijednost zemljišta?

U istoj građevinskoj zoni jedan vještak je zemljište procijenio na 571 euro po kvadratu, a drugi, kad se radilo o razmjeni zemljišta s Todorićem, na 230 eura po kvadratu.

Ovaj posao, pod sumnjom da se u spomenutom poslu 2007. išlo na ruku Ivici Todoriću, istražuje Uskok, a navedene činjenice ukazuju na mogućnost da je vještak Kožulj prilikom sklapanja posla između Grada Zagreba i Todorićeve tvrtke namjerno osjetno podcijenio vrijednost zemljišta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ime istog sudskog vještaka pojavljuje se i u priči oko spornih procjena prilikom razmjene zemljišta koje Uskok istražuje već treću godinu, ali bez konkretnog rezultata.

Grad Zagreb se u objašnjenju ugovora oko zamjene zemljišta s tvrtkom Ars projekt poziva na procjenu stalnog sudskog vještaka, no kada je u pitanju posao s Todorićevim Grokompom vrijednost zemljišta je značajno manja, opet prema procjenama istog vještaka.

Ovlašteni procjenitelji otvoreno idu na ruku pojedincima

Bivši gradski zastupnik Tomislav Jelić, koji je javnosti otkrio malverzacije s gradskim zemljištem, kazao je kako izneseni podaci uopće ne čude ako se zna da se kod pojedinih sudskih vještaka može naručiti odgovarajuća procjena kakvu naručitelj želi.

Jelić tvrdi kako se u takvim slučajevima procjenitelji uopće ne drže tržišnih i zakonskih parametara te da se u nekim procjenama otvoreno ide na ruku pojedincima.

"Dva zemljišta u istoj zoni obuhvata urbanističkog plana – na križanju Vukovarske i Heinzelove; dva gradska zaključka o razmjeni zemljišta; dva sudska vještaka i dvije potpuno različite procjene njihove vrijednosti", podsjeća Novi list i dodaje kako treba pričekati da konačnu riječ o svemu nakon pune tri godine istrage da i Uskok.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara