Todorić na korak do preuzimanja Mercatora: Mogu li ga slovenski političari spriječiti?

Foto: Arhiva

PIVOVARNA LAŠKO i dalje priprema prodaju svog udjela u Mercatoru Agrokoru Ivice Todorića. Jasno je to na konferenciji za novinare dao do znanja predsjednik Uprave Pivovarne Laško Dušan Zorko.

"Imamo pripremljen nacrt ugovora za prodaju udjela u Mercatoru Agrokoru", kazao je Zorko. Pivovarna Laško na prodaju 23,3 posto dionica Mercatora odlučila se zbog dugovima koje imaju prema bankama, a koji iznose oko 450 milijuna eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Todorićev Agrokor na javnom je natječaju dao najbolju ponudu za kupnju dionica. Todorić je ponudio 206 eura po dionici. No, i dalje nije sigurno da će Todorić preuzeti Mercatorov paket dionica, s obzirom da se velika većina Slovenaca protivi ovoj transakciji, a protiv Agrokora je navodno i slovenska vlada.

Naime, slovenski mediji zadnjih su dana opširno izvještavali o tome kako strahuju da bi Todorićevo preuzimanje Mercatora s polica izguralo slovenske proizvode. Proces prodaje dionica Pivovarne Laško stoga je i dalje vrlo upitan, s obzirom da se i dalje spominje priča da će se Pivovarna dokapitalizirati upravo da se izbjegne prodaja dionica Todoriću.

Da sve ipak neće ići tako glatko potvrđuje i pismo direktora uprave Mercatora Žige Debeljaka koje je upućeno najvećim dioničarima Mercatora kao i bankama koje su kreditori i suvlasnici Pivovarne Laško. U pismu se predlaže organiziranje novog javnog natječaja, odnosno međunarodnog tendera na kojem bi se strateškom investitoru ponudilo 50 do 75 posto dionica Mercatora. "Zajednička prodaja dionica Mercatora je novi momenat u priči. Mi ćemo to ozbiljno proučiti, ali banke vjerovnici imat će zadnju riječ", kazao je Zorko koji vjeruje da će sve biti poznato do kraja tjedna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara