Togo: Chirac se konzultira s afričkim državnicima

Francuski predsjednik Jacques Chirac u nedjelju je vodio nekoliko telefonskih razgovora s afričkim čelnicima, dan nakon smrti togoanskog predsjednika Gnassingbea Eyademe, priopćeno je iz Elizejske palače. L

"Predsjednik Republike u uskoj je vezi sa šefovima država tog područja", dodano je iz Elizejske palače koja nije navela s kojim je čelnicima tog područja Chirac razgovarao.

"Francuska podržava napore Afričke unije i Ekonomske zajednice zemalja zapadne Afrike kako bi uvjerila togoanske političke snage da strogo poštuju Ustav", dodano je iz ureda predsjednika Republike.

"Francuska se, jasno, u potpunosti solidarizira s osudom svakog oblika nasilnog preuzimanja vlasti u Togu, koju je uputila Afrička unija", dodala je Elizejska palača.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vojska u Togou je nakon smrti predsjednika Eyademe priopćila da će dužnost čelnika države preuzeti njegov sin Faure, ali prema ustavu te afričke države novog bi predsjednika trebalo izabrati biračko tijelo.

Afrička unija je odluku vojske nazvala "vojnim udarom", napominjući da nema namjeru priznati novog čelnika države koji ne bi bio izabran u skladu s ustavom.

(Hina) xbnš ysb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara