Tokio: Donatori obećali ažurnije financiranje obnove Iraka

SUDIONICI donatorske konferencije za Irak, koja se održava u Tokiju, kazali su u četvrtak, drugoga i posljednjeg dana konferencije, da će se više angažirati na ispunjenju očekivanja iračkih čelnika o realizaciji obećanja od prije godinu dana da će ažurnije financirati obnovu te zemlje.

Konferencija, u čijem radu sudjeluju predstavnici 57 država i međunarodnih organizacija, svojevrstan je nastavak konferencije održane prije godinu dana u Madridu, gdje se međunarodna zajednica, predvođena Sjedinjenim Državama, obvezala da će osigurati zajam za obnovu Iraka u iznosu od 13,6 milijardi dolara, a do sada su isplaćene samo 1,3 milijarde.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iračko izaslanstvo, na čelu sa zamjenikom premijera Barhamom Salehom, u srijedu je izrazilo zabrinutost zbog prespore realizacije financiranja obnove zemlje, istaknuvši kako su mnogi dijelovi zemlje dovoljno sigurni da bi se u njima projekti mogli početi provoditi. Saleh je istaknuo kako bi prespora isplata zajmova donatora mogla negativno utjecati na izglede Iraka da se što prije oporavi u političkom i gospodarskom pogledu.

Glavna tema današnjeg sastanka, koji se održava iza zatvorenih vrata, bit će veća učinkovitost dvaju glavnih fondova kojima upravljaju Sjedinjene Države i Svjetska banka, te jamstvo da se novac namijenjen obnovi Iraka uistinu i koristi za projekte na terenu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara