Tomac i egipatski diplomat o Iraku, integraciji RH u EU i Mediteranu

POTPREDSJEDNIK Hrvatskog sabora i predsjednik Odbora za vanjsku politiku Zdravko Tomac primio je u četvrtak u radni posjet otpravnika poslova veleposlanstva Arapske Republike Egipat u Hrvatskoj Saida Hindama, priopćeno je iz saborske službe za odnose s javnošću.

Egipat svesrdno podupire napore Hrvatske u integracijske procese u NATO i EU, rečeno je tijekom razgovora, a prenosi se u priopćenju.

U razgovoru je bilo riječi i o ulozi koju mediteranske zemlje imaju u sadašnjem trenutku iračke krize a koja je vrlo važna, istaknuli su sugovornici.

Oni su se suglasili da je proces razoružanja Iraka počeo, da ga treba provesti do kraja i dati više vremena da se to učini mirnim putem, kroz sustav verifikacije i inspekcije UN-a.

Vanjskopolitički odbor Sabora inzistira na svjetskom poretku u kojemu nitko nema pravo odlučivati o ratu i miru bez mjerodavnih odluka Ujedinjenih naroda, piše nadalje u priopćenju.

U tekstu se napominje kako su se dvije strane suglasile da treba uložiti sve napore u očuvanju mira, a sve zemlje Mediterana pozvane su odigrati važnu ulogu stupova stabilnosti i glasova razuma protiv ratne opcije.

Odbor za vanjsku politiku primio je službeni poziv egipatskog parlamenta za posjet u svibnju ove godine, piše u pripoćenju.

U razgovoru je Tomac istaknuo da su međusobni odnosi Egipta i Hrvatske dobri, ali mogu biti puno bolji. To poboljšanje trebalo bi se provesti kako na multilateralnoj razini i u krugu mediteranskih zemalja, tako i na bilateralnoj razini, gdje trebaju jačati gospodarski odnosi, zaključuje se u priopćenju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara