Tomac ponovno Kacinu predlaže sastanak

PREDSJEDNIK Odbora za vanjsku politiku Hrvatskoga sabora Zdravko Tomac ponovno je u ponedjeljak svome slovenskome kolegi Jelku Kacinu predložio održavanje sastanka izaslanstava dvaju Odbora kako bi pokušali pronaći rješenja za sadašnju zaoštrenu situaciju u odnosima između dviju država zbog mogućeg hrvatskog proglašenja gospodarskog pojasa na Jadranu.

Tomac je sastanak dvaju Odbora prvi put Kacinu predložio prilikom njihova susreta u Ljubljani 3. rujna, prije sučeljavanja u emisiji POP televizije "Trenja".

U pismu predsjedniku Odbora za vanjsku politiku slovenskog parlamenta, koje je Hini dostavio Hrvatski sabor, Tomac ističe kako je "zajednički interes svih država na Jadranu da se poduzmu mjere koje će ga istinski zaštiti, kao i mjere koje će spriječiti prekomjerni izlov ribe, koji prijeti da bogato Jadransko more pretvori u mrtvo more".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tomac priznaje da "parlamentarci ne mogu umjesto svojih ministarstava za vanjsku politiku i Vlada riješiti sporove i sukobe, ali mogu stvarati atmosferu u javnosti i svojim parlamentima koja će proširiti mogućnosti da Vlade pronađu rješenja koja neće dovesti u pitanje ukupne prijateljske odnose".

Podsjećajući da Hrvatska i Slovenija imaju mnogo neprijepornih zajedničkih interesa i da se u povijesti nikada nisu sukobljavale, Tomac ističe kako i jedna i druga država u rješavanju otvorenih pitanja trebaju primjeniti načela Europske unije i međunarodnog prava.

Glede problema razgraničenja na moru, Tomac slovenskome kolegi poručuje da je jedino moguće rješenje međunarodna arbitraža te da je Hrvatska na nju spremna, ali i ističe kako Hrvatska ne želi odustati od svojih prava, kao ni osporiti bilo koje pravo Sloveniji u skladu s međunarodnim kovencijama i međunarodnim pravom.

Tomac smatra kako bi prvi korak prema normalizaciji odnosa bio da se slovenski veleposlanik vrati u Zagreb te da se otvore prekinute političke i državne komunikacije, kao i da se zajednički apelira na medije da doprinesu smirivanju situacije, kako bi se problemi rješavali "racionalno, a ne iracionalno, međusobnim optuživanjem".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara