Tomac: Za Hrvatsku nastupa sudbinsko vrijeme glede pristupa EU

ZA HRVATSKU nastupa sudbinsko vrijeme, jer će se ove godine ili priključiti Rumunjskoj i Bugarskoj i napraviti konačni iskorak prema Europskoj uniji, ili će potonuti i ostati u društvu zemalja zapadnog Balkana koje još mnogo godina neće imati uvjete za priključenje, rekao je u utorak potpredsjednik Sabora Zdravko Tomac.

Predsjednik saborskog odbora za vanjsku politiku to je rekao u telefonskom razgovoru za Hinu iz Bruxellesa, gdje je, zajedno s predsjednikom saborskog odbora za europske integracije Matom Granićem, sudjelovao na sastanku Europskog parlamenta na temu "Nova strategija EU za jugoistočnu Europu".

"I Granić i ja zastupali smo stajalište da je Hrvatska na granici koju će ili prijeći i pridružiti se Rumunjskoj i Bugarskoj ili će potonuti i ostati u društvu zemalja Zapadnog Balkana, koje još mnogo godina neće ispunjavati uvjete", rekao je Tomac, naglasivši kako su ovom prilikom brojni europarlamentarci isticali kako neke zemlje regije - ponajprije BiH i Srbija i Crna Gora - ne ispunjavaju ni formalne uvjete za početak razgovora s EU, jer nisu jasno definirane kao države.

Hrvatsko izaslanstvo u razgovorima jasno je izreklo da je Hrvatska daleko iskočila iz tog okruženja, da je sposobna do 2007. ispuniti sve svoje obveze prema SSP-u i da je spremna početi pregovore o članstvu iduće godine.

"Mi ćemo ispuniti sve što se nas tiče, ali smo rekli kako smo svjesni da nam kamen oko vrata može biti regija i vezanje naše sudbine uz nju, što ne želimo jer je naša obveza razvijati regionalnu suradnju, ali ne i dijeliti regionalnu sudbinu", rekao je Tomac.

Hrvatska je, kazao je potpredsjednik Sabora, svjesna da svojim zahtjevom da se izdvoji iz neposrednog okruženja može izazvati različite reakcije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
No u njezinu je interesu da se cijela regija stabilizira i da je te zemlje brzo slijede, za što je nužna veća pomoć međunarodne zajednice, pa je Tomac zastupnicima u EP predložio da one dobiju status Turske, koja nije službeno kandidat, ali može sudjelovati u korištenju određenih fondova kao da jest.

"Važno je naglasiti da su sve zemlje obuhvaćene SSP-om podržale individualni pristup i da se nisu protivile hrvatskom lobiranju i zahtjevima da se odvojimo od njih i priključimo Rumunjskoj i Bugarskoj", kazao je Tomac.

U razgovorima o tome kako bi se ubojstvo srbijanskog premijera Zorana Đinđića moglo odraziti na Hrvatsku, Tomac je upozoravao da postoje dva načina.

"Ili će to pomoći Hrvatskoj jer će još izrazitije ukazati na njezinu različitost od drugih zemalja i opravdanost želje da iskoči iz tog društva ili će se zbog opće nestabilnosti od Hrvatske tražiti da se još više veže uz regiju", rekao je Tomac.

Kako bi se izbjegao drugi scenarij, Hrvatska mora prije svega lobirati više nego ikad dosad, ali istodobno dosljedno ispunjavati sve svoje obveze, kako bi se u uniji postigao konsenzus oko potrebe priključenja Hrvatske Europskoj uniji, ocijenio je Tomac u telefonskom razgovoru za Hinu.

Zdravku Tomcu i Mati Graniću u srijedu će se u Bruxellesu priključiti predsjednik Sabora Zlatko Tomčić koji će hrvatsko izaslanstvo predvoditi u brojnim susretima u Europskom parlamentu, među ostalima i s predsjednikom EP-a Patom Coxom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara