TOMČIĆ: HRVATSKA NA RAZGOVORIMA U BRUXELLESU OHRABRENA?I ovaj sastanak kao i neki prije njega su zapravo signali ohrabrenja Hrvatskoj da u sljedećoj godini dana ispuni sve svoje obaveze. Ja sam osobno uvjeren da ćemo za otprilike godinu dana biti svjedoci pozitivne ocjene Europske komisije i da će to zapravo biti definitivni signal ulaska Republike Hrvatske u onu grupu zemalja koje će 2007. godine ući u Europsku uniju?, izjavio je Tomčić, a prenio u svojoj središnjoj informativnoj emisiji Hrvatski radio.

Tomčić je dodao kako je Hrvatska spremna preuzeti obveze u godinama priprema za članstvo.

Predsjednik Hrvatskog sabora boravio je u srijedu, zajedno s čelnicima saborskih odbora za vanjsku politiku i za europske integracije Zdravkom Tomcem i Matom Granićem, u Bruxellesu, gdje se tijekom dana sastao s predsjednikom Europskog parlamenta Patom Coxom kao i s voditeljicom izaslanstva Europskog parlamenta za jugoistočnu Europu Doris Pack.

?Za Europsku je uniju važno dati zemljama s jugoistoka kontinenta jasnu europsku perspektivu. Mislim da u raspravi o proširenju Europski parlament mora poštivati razlike među mogućim članicama?, izjavio je sa svoje strane predsjednik Europskog parlamenta istaknuvši da je u provedbi Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Hrvatska postigla odlične rezultate.

Predsjednik Europskog parlamenta Cox prvi je visoki europski dužnosnik koji je Hrvatsku, koja je tek nedavno podnijela zahtjev za članstvo u EU, u svojoj nedavnoj izjavi za portugalski tjednik Expresso, pridodao Rumunjskoj i Bugarskoj, etabliranim kandidatima za ulazak u članstvo u EU 2007., izrazivši uvjerenje da će te tri zemlje tada biti spremne za prijem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Voditeljica izaslanstva Europskog parlamenta za jugoistočnu Europu Doris Pack također je poduprla hrvatska nastojanja da se zajedno s Bugarskom i Rumunjskom nađe u klubu zemalja koje bi 2007. ušle u članstvo.

?Većina nas koji dobro poznajemo Hrvatsku misli da bi vaša zemlja mogla ući u Uniju zajedno s Rumunjskom i Bugarskom?, rekla je prema Hrvatskom radiju Pack, dodajući da je ?sretna okolnost što je Hrvatska već dostigla razinu da može podnijeti zahtjev za članstvo?.

Po mišljenju predsjednika Europskog parlamenta, rat u Iraku ne bi ni na koji način trebao naškoditi ili usporiti hrvatska nastojanja na putu pridruživanja Europskoj uniji, s obzirom da bi, kako je rekao, ?u trenutku odlučivanja o Hrvatskoj pitanje Iraka trebalo pripadati prošlosti?.

(Hina) br sd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara