TOMČIĆ: HRVATSKA NA RAZGOVORIMA U BRUXELLESU OHRABRENA?I ovaj sastanak kao i neki prije njega su zapravo signali ohrabrenja Hrvatskoj da u sljedećoj godini dana ispuni sve svoje obaveze. Ja sam osobno uvjeren da ćemo za otprilike godinu dana biti svjedoci pozitivne ocjene Europske komisije i da će to zapravo biti definitivni signal ulaska Republike Hrvatske u onu grupu zemalja koje će 2007. godine ući u Europsku uniju?, izjavio je Tomčić, a prenio u svojoj središnjoj informativnoj emisiji Hrvatski radio.

Tomčić je dodao kako je Hrvatska spremna preuzeti obveze u godinama priprema za članstvo.

Predsjednik Hrvatskog sabora boravio je u srijedu, zajedno s čelnicima saborskih odbora za vanjsku politiku i za europske integracije Zdravkom Tomcem i Matom Granićem, u Bruxellesu, gdje se tijekom dana sastao s predsjednikom Europskog parlamenta Patom Coxom kao i s voditeljicom izaslanstva Europskog parlamenta za jugoistočnu Europu Doris Pack.

?Za Europsku je uniju važno dati zemljama s jugoistoka kontinenta jasnu europsku perspektivu. Mislim da u raspravi o proširenju Europski parlament mora poštivati razlike među mogućim članicama?, izjavio je sa svoje strane predsjednik Europskog parlamenta istaknuvši da je u provedbi Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Hrvatska postigla odlične rezultate.

Predsjednik Europskog parlamenta Cox prvi je visoki europski dužnosnik koji je Hrvatsku, koja je tek nedavno podnijela zahtjev za članstvo u EU, u svojoj nedavnoj izjavi za portugalski tjednik Expresso, pridodao Rumunjskoj i Bugarskoj, etabliranim kandidatima za ulazak u članstvo u EU 2007., izrazivši uvjerenje da će te tri zemlje tada biti spremne za prijem.

Voditeljica izaslanstva Europskog parlamenta za jugoistočnu Europu Doris Pack također je poduprla hrvatska nastojanja da se zajedno s Bugarskom i Rumunjskom nađe u klubu zemalja koje bi 2007. ušle u članstvo.

?Većina nas koji dobro poznajemo Hrvatsku misli da bi vaša zemlja mogla ući u Uniju zajedno s Rumunjskom i Bugarskom?, rekla je prema Hrvatskom radiju Pack, dodajući da je ?sretna okolnost što je Hrvatska već dostigla razinu da može podnijeti zahtjev za članstvo?.

Po mišljenju predsjednika Europskog parlamenta, rat u Iraku ne bi ni na koji način trebao naškoditi ili usporiti hrvatska nastojanja na putu pridruživanja Europskoj uniji, s obzirom da bi, kako je rekao, ?u trenutku odlučivanja o Hrvatskoj pitanje Iraka trebalo pripadati prošlosti?.

(Hina) br sd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara