Tonemo sve dublje: Proračun nakon dva mjeseca u deficitu za tri milijarde kuna

Tonemo sve dublje: Proračun nakon dva mjeseca u deficitu za tri milijarde kuna

Tekst: P.Vidov
Foto: Dragan Matić / Cropix

DRŽAVNI proračun puni se sporije nego lani, a prazni se drastično brže! Priznao je to ministar financija Ivan Šuker na današnjem brifingu s novinarima, koji je morao u javnost izaći s poraznim podacima. Nakon samo dva mjeseca u 2010. godini proračunski deficit iznosi tri milijarde kuna!

U prva dva mjeseca ove godine tako su ostvareni prihodi od 16,1 milijardu kuna, što je 0,5 posto (odnosno 82,3 milijuna) manje nego prošle godine. Istovremeno su se rashodi s obzirom na prošlu godinu povećali za 6,4 posto, odnosno 1,2 milijarde kuna! Posebno indikativni su podaci koji govore o prihodu od doprinosa i od PDV-a.

Prokleta nedjelja

Obje stavke su u siječnju i veljači ove godine manje nego u 2009. iako tada još nije bilo harača, a ni veće stope PDV-a. Tako je u prva dva mjeseca od PDV-a i doprinosa skupljeno 613 milijuna kuna manje nego u istom prošlogodišnjem razdoblju. No, ministar financija, po starom dobrom običaju, ima "razumno" objašnjenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, Šukera je omeo zadnji dan veljače koji je, vjerojatno baš njemu u inat, bio nedjelja. Zbog toga je oko 300 milijuna kuna prihoda od PDV-a u proračun uplaćeno tek 1. ožujka. Identično objašnjenje smo slušali i prije mjesec dana, s obzirom da je zadnji dan siječnja također bio nedjelja. Šuker sad ima 25 dana da smisli novi izgovor kad deficit nastavi rasti krajem ožujka. Zadnji dan ovog mjeseca je, naime, srijeda.

Građani troše sve manje

Manje novca u proračun se slilo i od poreza na dobit. Ta stavka državi je donijela 1,2 milijarde kuna, odnosno 3,5 posto manje nego prošle godine. Dobit od poreza na dohodak pala je za 6,2 posto, a trošarine za sedam posto. Rast se bilježi samo kod prihoda od poreza na imovinu, ali vrtoglava brojka od 81,2 posto ima logično objašnjenje; Ina je napokon u državni proračun "upumpala" naknadu za ceste.

Podaci za siječanj su, podsjećamo, pokazali da se u prvom mjesecu 2010. godine proračun puni za 3,6 posto slabije nego prošle godine, kao i da se trošilo 9,1 posto više. U usporedbi s tim podacima današnje brojke čak i ne izgledaju toliko loše, ali ne treba zaboraviti da je u međuvremenu stigla i informacija o padu BDP-a u zadnjem kvartalu za 4,4 posto, kao i da nas je Šuker jučer ponovo zadužio za šest milijardi kuna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara