Tony Blair: Ima nade za globalnom promjenom klimatske politike

U SVOM govoru na Svjetskom ekonomskom forumu u švicarskom Davosu, britanski premijer Tony Blair natuknuo je da bismo uskoro mogli vidjeti drastične pomake u svjetskoj klimatskoj politici.

Kaže da bi to moglo biti moguće zbog "kvantnog pomaka" u američkom stavu oko tog pitanja, prateći najavu Georgea Busha da SAD planira u sljedećih 10 godina smanjiti potrošnju benzina za 20%.

Britanija i Njemačka počinju raditi na novom dogovoru koji bi zamijenio protokol iz Kyota, a koji nisu potpisali SAD i Kina. Blair je pohvalio njemačke napore oko klimatske politike za vrijeme predsjedanja Europskom unijom, a najavio je i da će njemačko predsjedanje grupom G8 donijeti dobre rezultate. G8 je grupa koju sačinjajvaju Kanada, Francuska, Njemačka, Italija, Japan, SAD, Velika Britanija i Rusija, a zajedno te zemlje drže oko 65% svjetskog gospodarstva.

Blair je pohvalio i suradnju Indije i Kine s grupom G8, te dodao kako globalna promjena klimatske politike ne može uspjeti bez suradnje Indije, Kine i SAD-a.

Novi ugovor koji bi se potpisao nakon protokola iz Kyota bio bi "radikalniji", "opsežniji" i "uključivao bi sve velike zemlje svijeta".

"Uspjeh je nemoguć bez zakonodavnog okvira oko kojeg bi se složile zemlje s najjačim svjetskim gospodarstvima.", dodao je Blair, čije su izjave često bile popraćene pljeskom.

J.D.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara