Tony Blair primio mito od Berniea Ecclestonea

Tony Blair primio mito od Berniea Ecclestonea

BIVŠI britanski premijer Tony Blair osobno je intervenirao za izuzeće Formule 1 iz zabrane oglašavanja duhanskih proizvoda samo nekoliko sati nakon sastanka s Berniejem Ecclestoneom, vlasnikom ovog najprestižnijeg automobilističkog sporta, objavio je današnji The Sunday Telegraph.

Kada se 1997. otkrilo da je Ecclestone samo nekoliko mjeseci prije velikog udarca na duhansku industriju laburističkoj stranci donirao pozamašan iznos od milijun funti, Blaira su već pozivali na ostavku, a laburistička stranka je morala vratiti novac.

Vladini službenici su te 1997. objavili da je ova odluka donesena zajednički s Ministarstvom zdravstva i to kasnijeg datuma. No, prema Telegraphovim dokumentima, samo nekoliko sati nakon sastanka s Ecclestoneom premijer je uputio svog šefa kabineta Jonathana Powella da informira Tessu Jowell, tadašnju ministricu zdravstva, o promjeni odluke.

Nakon toga je slijedila razmjena pisma između Blairovog ureda i Jowell gdje ona navodi nekoliko opcija pored trajnog izuzeća.  Blairov ured je odgovorio nakon njezinog dopisa navodeći da "njegov stav ostaje isti, da se nađe rješenje trajno izuzeće zabrane za Formulu 1, pojačano dobrovoljnim sporazumom s FIA-om".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dopisi službenika ureda ministrice Jowell govore o pitanjima torijevca Johna Maplesa kojeg su interesirali detalji oko datuma promjene odluke koji je bio upitan. Dok je Blair uvjeravao Donji dom i novinare da je odluka donesena 5. studenog, i to uz dogovor s Ministarstvom zdravstva, već 17. listopada bilo je jasno dogovor s Ecclestonom biti poštovana.

J.B.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara