Toranj slobode izabran da zamijeni WTC u New Yorku

U NEW YORK je u petak predstavljen konačni nacrt zgrade Tornja slobode koji će zamijeniti Svjetski trgovački centar srušen u terorističkom napadu 11. rujna 2001.

Toranj slobode popunit će prazninu u nizu nebodera na Manhattanu iza srušenog WTC-a, a njegova visina od 1.776 stopa simbolizira godinu kada su Sjedinjene Države stekle neovisnost.

Toranj visok 541 metar bit će najviša zgrada na svijetu, ustvrdili su arhitekti, tvorci projekta.

Teroristi su udarom otetih zrakoplova sravnili sa zemljom tornjeve blizance Svjetskog trgovačkog centra i još pet manjih zgrada ubivši pri tom 2.752 ljudi.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nacrt tornja izvorno je prije godinu dana predložio arhitekt Daniel Libeskind. Njegov izgled je nakon toga u suradnji s arhitektom Davidom Childsom pretrpio određene izmjene, uglavnom umekšavajući većinu kutnih elemenata.

Toranj uključuje 70 katova uredskog prostora povrh kojih će biti zračne turbine za proizvodnju energije, 84 metra visok šiljak, a zajedno s antenama na vrhu prelazit će visinu od 609 metara.

Toranj asimetrična oblika koji se sužava prema vrhu svojim šiljkom podsjeća na podignutu ruku Kipa slobode koji se nalazi upravo na drugoj strani newyorške luke. Zgrada će osigurati oko 241.000 četvornih metara poslovnog prostora zbog čega će i biti građena.

Temeljni kamen za gradnju Tornja bit će položen iduće godine na treću obljetnicu terorističkog napada.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara