Transfuzija krvi dobija alternative

Liječnici madridske sveučilišne klinike su tijekom pregledavanja podataka iz 2004. o pacijentima podvrgnutim većim operacijama otkrili neobičan trend među članovima vjerske zajednice Jehovinih svjedoka koji iz razloga vjere odbijaju transfuziju krvi.

Iako svaka operacija nosi veliki rizik gubitka krvi koji može biti smrtonosan, svih 52 pacijenta uspješno su se oporavila od raznih operacija, od stavljanja umjetnog kuka do uklanjanja tumora, bez ijedne transfuzije.

Razlog uspjeha, kako se navodi u izvješću predstavljenom na nedavnoj lječničkoj konferenciji u Pragu, jest "multimodalni program sprječavanja gubitka krvi" koji se provodi u madridskoj sveučilišnoj klinici .

Taj program kombinira "različite farmakološke i tehničke strategije" za sprječavanje gubitka krvi, napisali su dr. Marie Angeles Santos-Ampuero i kolege.

Slične uspješne priče iznijeli su liječnici iz Italije, Švicarske, Poljske i drugih zemalja koji su nazočili međunarodnoj konferenciji Mreže za unapređenje alternativa transfuzije (NATA).

Članice NATA-e žele izbjeći ili svesti na najmanju moguću mjeru korištenje tranfuzije krvi, ne samo zbog pacijenata koji je odbijaju nego i zbog financijskih i sigurnosnih razloga, budući da se doniranom krvi mogu prenijeti različite infekcije.

(Hina) xkga ysd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara