Transparency International: Nova vlast mora nastaviti borbu protiv korupcije

NOVI saziv hrvatskog Sabora i nova Vlada moraju nastaviti borbu protiv korupcije, a u tom cilju trebali bi što skorije dopuniti ili provesti neke zakonske odredbe, kazao je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik Transparency Internationala Hrvatska (TIH) Zorislav Antun Petrović.

Među prvim koracima nove vlasti trebalo bi biti imenovanje Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa koje čini sedam članova, četiri iz redova saborskih zastupnik, te troje uglednih javnih osoba, smatra Petrović.

Imenovanje tog tijela previđa Zakon o sprječavanju sukoba interesa u obnašanju javnih službi, a ono bi, među ostalim, trebalo zaprimati imovinske kartice državnih dužnosnika.

Kako je zakonom predviđeno da dužnosnici ne mogu dobiti plaće ili naknade prije objavljivanja imovinske kartice novi bi dužnosnici, ukoliko se ne imenuju članovi Povjerenstva, a želi se poštivati zakon, morali volontirati, kazao je Petrović.

Dodao je da bi novi saborski saziv što skorije morao izmijeniti i Zakon o pravu na pristup informacija koji je pred kraj prošlog saborskog mandata usvojen u prvom čitanju. Zbog brzine donošenja izostala je opširnija javna rasprava o tom zakonu, a nije prihvaćeno ni nekoliko važnih amandmana, smatraju u TIH-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podsjećaju da većina političkih stranaka, unatoč predizbornim obećanjima, do sada nije objavila troškove izborne kampanje, kao ni izvore financiranja, što je također nužno za smanjenje stope korupcije.

Ističući da je Hrvatska u proteklom razdoblju svrstana u red zemalja u kojima korupcija više ne predstavlja veliki problem, predstavnici TIH-a izrazili su nadu da će se nastaviti provedba Nacionalnog programa suzbijanja korupcije koji je, ističu, do sada ostvario dobre rezultate.

Po riječima člana Izvršnog odbora te udruge Josipa Kregara ustrajavanje na suzbijanju korupcije jedan je od uvjeta za hrvatsko približavanje Europskoj uniji, a provedbom spomenutih zakona Hrvatska može dokazati da je sposobna biti dio zajednice europskih država.

Predstavnici TIH-a izrazili su zadovoljstvo što je Hrvatska među prvim državama u meksičkom gradu Meridi potpisala Konvenciju Ujedinjenih naroda protiv korupcije, prvi međunarodni sporazum koji globalizira borbu protiv korupcije.

(Hina) am so

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara