Traže novu katastrofu u Meksičkom zaljevu: BP nastavlja bušenje u podmorju?

Foto: AFP

BRITISH PETROLEUM planira nastavak bušenja u Meksičkom zaljevu, godinu dana nakon što im je jedna od bušotina eksplodirala i izazvala ekološku katastrofu.

Energetska kompanija pregovara s američkim regulatorima o ponovnom pokretanju podvodnog bušenja na 10 bušotina u Meksičkom zaljevu do ljeta. Taj će potez vjerojatno izazvati gnjev američke javnosti, jer je nakon prošlogodišnje eksplozije na platformi Deepwater Horizon u more otišla najveća naftna mrlja u povijesti SAD-a te je poginulo 11 radnika.

BP potrošio 41 milijardu dolara na čišćenje i štete

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon eksplozije 20. travnja prošle godine u more su istekli milijuni barela nafte prije nego je rupa napokon uspješno zatvorena tek u srpnju. BP je do sada potrošio oko 41 milijardu dolara na čišćenje mora i obale te plaćanje štete. Prošlog tjedna se pisalo kako američki tužitelji još uvijek razmišljaju o podizanju optužnice protiv menadžera BP-a zbog ubojstva.

Proučavaju izjave šefova naftnog diva, uključujući i bivšeg izvršnog direktora Tonyja Haywarda, tijekom saslušanja u kongresu prošle godine. BP je kazao da stvara vrlo detaljne planove i obećava da će se striktno držati sigurnosnih standarda kao dio dogovora o nastavku bušenja. Navodno su pristali i dozvoliti da regulatori u svakom trenutku mogu pregledati platforme.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara