Treći seminar za gospodarske savjetnike diplomatskih misija

U ORGANIZACIJI Uprave za međunarodnu gospodarsku suradnju ministarstva vanjskih poslova održan je u petak u Zagrebu Treći stručni seminar za gospodarske savjetnike diplomatskih misija i konzularnih ureda RH čiji su sugovornici gotovo jednoglasno poručili da Hrvatska mora postati izvozno orijentirana zemlja želi li iz srednje razvijenih zemalja ući u klub razvijenih.

"Hrvatska u ozbiljnoj situaciji", poručio je u drugome dijelu seminara koji se održao u Gospodarskoj komori, njezin predsjednik Nadan Vidošević.

Obraćajući se gospodarskim savjetnicima MVP-a istaknuo je da treba pod hitno restrukturirati gospodarstvo.

Hrvatska mora znatno ojačati svoju regionalnu poziciju i osvojiti zemlje bivše Jugoslavije jer su to "najizdašnija tržišta za nas", poručio je Vidošević.

"To su naši najneposredniji, prirodni prostori gdje nema jezične barijere i još uvijek postoje osobni kontakti", dodao je.

Ocijenio je da Hvatska mora ponovo osvojiti tržišta tzv. nesvrstanih zemalja ali i prodrijeti na tržište Europske unije te je zaključio da "prilagodba Uniji znači prilagodbu s uvozne na izvoznu ekonomiju".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Govoreći o golemom tržištu Ruske federacije ustvrdio je da će "Hrvatska energetski biti zavisna o tom prostoru" i stoga mora intenzivno početi raditi na tom području.

Ante Babić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za strategiju je, ocijenivši da Hrvatska kao mala zemlja mora izvoziti, poseban naglasak stavio na privlačenje inozemnih ulaganja u proizvodnju, kako bi Hrvatska poslužila kao platforma za proizvodnju i distribuciju u EU. Gospodarskim savjetnicima pri MVP-u je poručio da im je četiri godine mandata prekratki rok da bi nešto konkretno učinili na gospodarskoj promociji Hrvatske u pojedinim zemljama.

Igor Maričić, ravnatelj Agencije za poticanje izvoza i ulaganja predstavio je projekt "One Stop Shop". Radi se o konceptu prema kojem bi se sve odvijalo na jednom mjestu, od davanja relevantnih informacija stranim ulagačima, pregovora s hrvatskom stranom do izdavanja dozvola.

Prema njegovim riječima, taj koncept posebice dobro funkcionira za velike investitore.

Svi sugovornici su isticali činjenicu da je uvoz protekle godine dosegao 14 milijardi dolara a izvoz šest milijardi dolara.

Tijekom seminara razmatran je rad gospodarskih savjetnika, definirane su smjernice njihovog daljnjeg djelovanja u skladu sa namjerom Ministarstva vanjskih poslova za poboljšanjem komunikacije između hrvatskih gospodarskih subjekata, ministarstva i ostalih institucija zaduženih za gospodarstvo.

U prvome dijelu seminara sudionicima se obratio državni tajnik za politička pitanja u MVP-u Hido Biščević, zatim državni tajnik za turizam u Ministarstvu mora, turizma, prometa i razvitka Zdenko Mičić, načelnik u Upravi za poticanje ulaganja i izvoz Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva Sani Ljubunčić, pomoćnik ministrice za europske integracije u Upravi za koordinaciju programa pomoći i suradnje s Europskom unijom Davor Čilić i pomoćnik ministra u Upravi za poljoprivrednu politiku, europsku uniju i međunarodnu suradnju u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodastva Miroslav Božić.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara