Trgovac oružjem Zvonko Zubak osnovao političku stranku

ZVONKO ZUBAK (45), trgovac oružjem za rata u Hrvatskoj, osnovao je danas Demokratsku socijalnu uniju (DSU), još jednu političku stranku u zemlji.

Na osnivačkoj skupštini Zubak je jednoglasno (101 glas) izabran za predsjednika stranke, u čijem je najužem vodstvu i bivši rektor Sveučilišta u Zagrebu Marijan Šunjić.

"Ne ulazim u politiku zbog novca, već što sam osjetio da je čovjeku potrebna sloboda, koju je zaslužio, a danas je nema", rekao je Zubak. Dometnuo je da su u politiku neki ušli, samo da bi ostvarili osobne interese. S druge strane, on stranku osniva "jer je vrijeme" da narod izađe iz bijede, da se ljudima vrati dostojanstvo, izbavi iz neimaštine, socijalne i moralne zapuštenosti u koju je većina, krivnjom neodgovorne vlasti, kako je rekao, tonula proteklih 10 godina.

"Ako u prvoj godini mandata ne ostvarim 80 posto obećanog, nema smisla ići u drugu godinu", rekao je Zubak koji je potvrdio i da ima premijerskih ambicija.

Novinari su se zanimali i za njegovu trgovinu oružjem, na što je Zubak odgovorio da je bio trgovac oružjem u Hrvatskoj a ne nekoj drugoj državi, u vrijeme kad se branila Hrvatska i kada se oružje nije moglo legalno kupiti. "Nisam dao oružje po cijenama za što bih se danas možda sramio, i da sam imalo nečist otišao bih u Švicarsku ili negdje drugdje", odgovorio je Zubak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Također je rekao da mu nije stalo do novca kojeg potražuje od države za prodano naoružanje, već do naroda. "Da nisam dao oružje Hrvatskoj za Domovinskoga rata, sada bi novinari pisali za (srbijanske novine) "Borbu" i "Politiku", rekao je Zubak. Sam za sebe kaže da je poduzetnik od 26. godine, a da se sada bavi s gorivom, sirovom naftom i da ima nekoliko tvrtki izvan Hrvatske.

Novinarki Jutarnjeg lista, koja ga je pitala bi li dopustio da mu se ispita podrijetlo vlasništva, Zubak je odgovorio da bi to trebala pitati svoga direktora.

Za potpredsjednika stranke izabran je Marijan Šunjić, a članovi predsjedništva su Dubravka Kocijan Hercigonja, Zrinka Gregov i Krešo Marcelić. Glavni tajnik stranke je Vinko Hrkać.

Udvostručenje minimalnih plaća, oslobađanje umirovljenika poreza na vodu, plin, struju i telefon, obustavu rasprodaje nacionalnog bogatstva, uvođenje Hrvatske u EU i NATO te zaustavljanje nepromišljenog vanjskog zaduživanja, glavna su obećanja DSU-a.

Seljacima namjeravaju osigurati otkup uroda i osloboditi ih poreza na repromaterijal te uvesti brojne poticaje za mlade obitelji, rodilje i samohrane majke, a majkama u višečlanim obiteljima prijevremenu mirovinu od navršenih 45 godina života.

Stranka će se zauzimati za profesionalnu i dobro plaćenu vojsku po standardima NATO-a, moralnom obvezom i dužnošću smatra skrb o braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata, priznaje Haški sud, ali će se boriti protiv njegove zloporabe u političke svrhe. Zubak je najavio i važnost promijene odnosa prema Hrvatima u dijaspori.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara