Trgovinski manjak SAD raste unatoč oporavku i slabom dolaru

AMERIČKI trgovinski manjak snažno je porastao u listopadu unatoč rastu izvoza, dok uvoz bilježi rekordnu visinu.

Manjak u listopadu najveći je od svibnja ove godine i dosegnuo je 41,7 milijardu dolara, priopćilo je u petak američko ministarstvo trgovine.

Unatoč oporavku američkog gospodarstva i sve slabijem dolaru, uvoz je u listopadu bio veći za 2,1 posto dosegnuvši rekordnu razinu od 129 milijardi dolara. Najveći porast ostvaren je u uvozu automobila i autodijelova, većinom iz Kanade i Meksika. U porastu je i uvoz stereo opreme, računala, zrakoplova i svih vrsta potrošačkih roba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Uvoz je porastao iz svih glavnih američkih trgovačkih partnera, a rekordan rast zabilježen je iz Kine, Europske unije i Meksika. Najveći manjak u vanjskotrgovinaskoj razmjeni SAD ima s Kinom - 13,5 milijardi dolara, Kanadom - 4,9 milijardi, Njemačkom - 3,6 milijardi dolara i Meksikom - 3,5 milijardi dolara.

Vanjskotrgovinski manjak Sjedinjenih Država u prvih deset mjeseci ove godine je bio 409 milijardi dolara, dostigavši gotovo ukupni manjak za cijelu 2002. od 418 milijardi dolara.

SAD je u listopadu povećao i izvoz za 2,6 posto na 87,9 milijardi dolara. U porastu je izvoz industrijskih strojeva, zrakoplova, telekomunikacijske opreme te hrane i napitaka.

SAD ostvaruje manjak u trgovinim robama od 47,4 milijarde dolara, dok u trgovini uslugama sa svijetom ima višak od 5,6 milijardi dolara.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara