TRI ARHITEKTA GRADE CENTAR GEORGES POMPIDOU U METZU

Grad Metz predstavio je ovih dana projekt trojice arhitekata koji su pobijedili na natječaju za gradnju budućeg ogranka pariškog Centra Georges Pompidou, koji će biti otvoren 2007. godine. L

Jean de Gastines iz Pariza, Shigeru Ban iz Tokija i Philip Gumuchdjian iz Londona zamislili su projekt u obliku tri pravokutnika prekrivena krovom nalik kišobranu od drvenih ploča.

"Projekt je odnio veliku većinu glasova", rekao je gradonačelnik Jean-Marie Rausch predstavljajući projekt i maketu.

"Radi se o modernom zdanju koje poštuje ravnotežu između sadržaja (kolekcija moderne umjetnosti) i njegova okvira", dodao je Rausch.

Gradonačelnik je projekt usporedio s onim u Bilbau, gdje je 1997. otvoren novi muzej Guggenheim.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bilbao ima sličnosti s Metzom, to je grad s industrijskom prošlošću, gdje otvaranje muzeja predstavlja priliku za preporod", rekao je on.

Žiri, u kojem je sjedio i predsjednik Centra Pompidou, birao je između šest projekata, a sve se makete mogu vidjeti u predvorju gradske vijećnice Metza do 6. prosinca. Pobjednički projekt bit će 15. prosinca predstavljen gradskom vijeću na odobrenje.

Gradski ured i francusko ministarstvo kulture najavili su u siječnju 2003. osnivanje prvog ogranka Centra Georges Pompidou u Metzu, izložbene površine oko 7000 četvornih metara.

Otvaranje novog muzeja 2007. trebalo bi se poklopiti s dolaskom željezničke pruge za vlakove velike brzine (TGV), koja će povezivati Pariz s istočnom Francuskom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara