Tripartirna radna skupina o otkaznim rokovima i otpremninama

Raspravom o otkaznim rokovima i otpremninama zajednička radna skupina Vlade, sindikata i poslodavaca večeras je nastavila razgovore o spornim pitanjima iz prijedloga izmjena Zakona o radu.

Na sastanku u Vladinu Uredu za socijalno partnerstvo radna grupa je zaključila da se do konačnog usuglašavanja instituta otpremnine i otkaznih rokova, za hitnu saborsku proceduru pripremi Zakon o zaštiti radničkih potraživanja u slučaju stečaja i insolventnosti poslodavaca, stoji u priopćenju Vlade.

Ocjena radne skupine je da se što skorije izmijene i dopune Stečajni zakon, Ovršni zakon i Zakon o parničnom postupku, a vezano uz te izmjene, neophodna je i promjena u Zakonu o mirovinskom osiguranju, Zakonu o zdravstvenom osiguranju, Zakonu o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti, Zakonu o inspekciji rada te Zakonu o Državnom inspektoratu.

Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata, rekao je da očekuje da će im se u daljnjim razgovorima pridružiti predstavnici ministarstava koja bi trebala izmijeniti te zakone. Tek nakon tih razgovora otvorit će se mogućnost kompromisa u vezi visine otpremnina i duljine otkaznih rokova, dodao je.

Tripartirna radna skupina nastavlja rad u ponedjeljak, 10. ožujka, najavljuje se u Vladinu priopćenju, a teme će biti, među ostalim, rad kod kuće, agencije za povremeno zapošljavanje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara