Tripartitna radna skupina o agencijama za privremeno zapošljavanje

U URED za socijalno partnerstvo danas je tripartitna radna skupina, u okviru usuglašavanje oko izmjena Zakona o radu (ZOR), analizirala institut agencija za privremeno zapošljavanje.

Zaključeno je da će radnik koji nije ustupljen korisniku, a u radnom je odnosu u agenciji, ostvarivati pravo na naknadu plaće sukladno odredbama ZOR-a.

To znači da će radnik u razdoblju kada ne radi imati pravo na naknadu plaće u iznosu utvrđenom zakonom, kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu.

Ako iznos naknade nije utvrđen nikakvim zakonom ili drugim propisom, radnik ima pravo na naknadu u visini prosječne plaće koja mu je isplaćena u prethodna tri mjeseca.

Tako će radnici koji sklope ugovore s agencijom unaprijed znati što im pripada dok čekaju na posao, a poslodavci su dobili dovoljno prostora za dogovore s radnicima, kaže predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever.

Na idućem sastanku radne skupine u četvrtak, 20. ožujka, raspravljat će se o pravima za vrijeme nezaposlenosti i institutu predstavnika radnika u Nadzornim odborima trgovačkih društva.

Hrvatski zavod za zapošljavanje pripremit će analizu strukture primatelja novčane naknade za vrijeme nezaposlenosti, a sindikati će predložiti određene zakonske promjene.

Ministarstvo rada i socijalne skrbi i Ministarstvo financija potom će analizirati moguće prihode i rashode, na temelju čega će radna skupina utvrditi konačan prijedlog izmjena Zakona o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti.

Radna grupa također će, uz analizu zastupljenosti radnika u Nadzornim odborima trgovačkih društva u drugim državama, pripremiti dopunske podatke o drugim oblicima suodlučivanja i nadležnosti radničkih predstavnika u Nadzornim odborima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara