Trka s vremenom za identifikaciju mrtvih na Tajlandu

Trka s vremenom za identifikaciju mrtvih na Tajlandu

INOZEMNI forenzičari uključili su se u očajničku utrku s vremenom kako bi identificirali žrtve tsunamija na Tajlandu gdje broj poginulih i nestalih raste u četvrtak dok rodbina gubi nadu da će svoje bližnje pronaći žive.

U operacijama sudjeluju ekipe forenzičara iz Njemačke, Švicarske, Nizozemske, Australije, Novog Zelanda i drugih zemalja, nastojeći pronaći i velik broj stranih turista koji su u Phuket, jedno od prvih turističkih odredišta Azije, stigli kako bi ondje proveli božićne blagdane,

Broj poginulih u udaru tsunamija, koji je u nedjelju slijedio nakon potresa jakosti 9.0 Richterove ljestvice u jugoistočnoj Aziji narastao je dosad na 87.000 ljudi.

U Tajlandu je vlada potvrdila 1976 poginulih od kojih 345 stranaca. Konačna brojka mogla bi biti daleko veća, drži lokalna policija koja je 1.800 tijela pronašla samo na najteže pogođenoj plaži u Tajlandu - Khao Lak.
Policija vjeruje da je 3.000 ljudi poginulo u području oko Khao Laka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Vodeni udar uništio je niz luksuznih hotela na toj inače idealnoj plaži za obiteljski odmor, omiljenoj među Skandinavcima i Nijemcima.

Oko 2.200 Skandinavaca, među kojima 1.500 Šveđana smatra se nestalima u zemljama oko Indijskog coeana. Mnogi od njih mogli bi biti među nestalima na Tajlandu čiji je broj procijenjen na 6043.

Nakon nekoliko dana u subtrobskoj klimi, većina tijela je neprepoznatljiva i forenzičari prikupljaju zubne otiske, uzorke DNK-a, otiske prstiju, fotografije i rentgenske snimke te tragaju za nakitom ili dokumentima, svime što bi moglo pomoći pri identifikaciji tijela.

Hitna je potreba spremiti tijela u hladnjače, a premijer Thaksin Shinawatra obećao je rashladne kontejnere.

Ekipe stručnjaka zabrinute su i zbog bolesti na obali gdje su lokalni izvori pitke vode kontaminirani morskom vodom.

Foto: FAH

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara