Troje Hrvata ubijeno u selu u Hercegovini na Badnju večer, sedam osumnjičenih

Troje Hrvata ubijeno u selu u Hercegovini na Badnju večer, sedam osumnjičenih

TRI OSOBE hrvatske nacionalnosti iz iste obitelji ubijene su, a jedna je ranjena u napadu na njihovu kuću u selu Kostajnica kod Konjica u Hercegovini, koji se zbio na Badnju večer.

Policijska ophodnja poslana na mjesto napada pronašla je tijelo ubijenog 67-godišnjeg Anđelka Anđelića i njegove kćerke Mare, rođene 1955. godine.

Druga kćerka Zorka rođena 1973. godine u napadu je teško ozlijeđena, a nešto kasnije preminula je u konjičkoj bolnici.

U općoj bolnici Konjic nalazi se i Marinko Anđelić (1972.) koji je u napadu teško ozlijeđen a nakon toga je operiran.

Prema dostupnim podacima, u vrijeme kada je još neidentificirani napadač upao u kuću obitelji Anđelić, tamo se nalazilo sedam osoba.

Među njima je bila i 13-godišnja Iva Stojanović koja je sa svojim tetkama doputovala iz Zagreba kako bi s bakom Ružom i djedom Anđelkom zajedno proslavili Božić.

Anđelko Anđelić bio je među prvim Hrvatima koji su se vratili u tijekom rata gotovo potpuno napušteno selo Kostajnicu.

Konjički župnik fra Ante Kurtović javno je osudio brutalno ubojstvo članova obitelji Anđelić. U izjavi koju je prenio lokalni Radio Konjic on je istaknuo kako je tragedija pogodila sve, posebice što se zbila uoči Božića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Župnik župe Obri kojoj pripada i selo Kostajnica don Ante Lević također se oglasio sa žalošću ustvrdivši kako se zločin dogodio u mirnom selu gdje od početka povratka hrvatskih prognanika nije bilo niti jednog izgreda.

Brutalno ubojstvo i napad na članove obitelji Anđelić osudili su i glavni imam Konjica Nazif efendija Garib te načelnik općine Emir Bubalo.

Sedam osumnjičenih

Policija Federacije Bosne i Hercegovine traga za sedam osoba za koje se sumnja da su upletene u ubojstvo tri člana hrvatske obitelji Anđelić iz sela Kostajnica kod Konjica u Hercegovini, izjavio je u srijedu u Sarajevu federalni ministar unutarnjih poslova Ramo Masleša.

Na izvanrednoj konferenciji za novinstvo sazvanoj kako bi pojasnio okolnosti teškog zločina počinjenog na Badnju večer koji je ozbiljo uznemirio javnost u BiH, ministar Masleša kazao je kako za sada nema indicija da su ubojstva počinjena iz nacionalnih pobuda te da su osumnjičene osobe različitih nacionalnosti koje su i ranije bile upletene u teška kaznena djela.

´U ovom trenutku apsolutno ne možemo govoriti o ubojstvu iz nacionalnih pobuda´, kazao je Masleša novinarima.

On je istaknuo kako, bez obzira na tu činjenicu, policija ovaj zločin uzima veoma ozbiljno i poduzima sve raspoložive mjere ne bi li se počinitelji što prije otkrili.

Istragu vodi posebni tim što ga je sastavio ravnatelj federalne policije Zlatko Miletić a potporu osigurava veliki broj policajaca iz Sarajevske i Hercegovačko-neretvanske županije.

Prema dostupnim podacima do kojih su došli istražitelji, za sada neidentificirani muškarac na Badnju je večer oko 22 sata i 15 minuta upao u kuću u kojoj je bilo sedam članova obitelji Anđelić okupljenih kako bi proslavili Božić.

Maskirani muškarac bio je naoružan vojničkom poluautomatskom puškom (PAP) iz koje je nakon kraće prepirke ustrijelio i na mjestu ubio oca Anđelka (1935.) te njegovu kćerku Maru (1955.).

Ministar je kazao kako ovaj zločin mora biti istražen do kraja jer je sigurnosna situacija u Kostajnici do sada bila iznimno povoljna a povratak Hrvata na to područje tekao je bez ikakvih zapreka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara