Trojica brazilskih svećenika osumnjičena za pedofiliju

Trojica brazilskih svećenika osumnjičena za pedofiliju

Tekst: V.Š.
Foto: Ilustracija

BRAZILSKE vlasti istražuju trojicu svećenika osumnjičenih za seksualno zlostavljanje dječaka nakon što je snimka zlostavljanja jednog dječaka emitirana na televiziji.

Televizijska postaja SBT emitirala je snimku 82-godišnjeg svećenika Luiza Marquesa Barbose koji ima seksualni odnos sa 19-godišnjim pomoćnikom kod crkvenog oltara. Mladić mu je pomagao četiri godine.

Nakon toga slijede svjedočanstva trojice bivših članova crkvenog zbora, od kojih je jedan rekao da je bio prisiljen na "bezbroj" seksualnih odnosa s Barbosom već u dobi od 12 godina.

Pod istragom još dvojica svećenika

Snimku je napravio 21-godišnji mladić kojega je Barbosa također seksualno zlostavljao kada je imao 12 godina. Osim Barbose za seksualne odnose s dječacima i mladićima osumnjičena su još dva svećenika, 52-godišnji Raimundo Gomes i 43-godišnji Edilson Duarte.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brazilska crkva priopćila je da su trojica svećenika suspendirana, a iz policije je priopćeno da je otvorena istraga. Međutim, ne zna se jesu li svećenici priznali krivnju.

Barbosa: Zlostavljanje dječaka mogu priznati samo na ispovijedi

Novinar SBT-a Barbosu u intervjuu je upitao je li ikada zgriješio, na što je svećenik odgovorio: "A tko nije nije nikada zgriješio?". Novinar ga je tada pitao ima li u regiji problema pedofilije, a Barbosa mu je odgovorio: "Mislim da je to više problem homoseksualnosti nego pedofilije".

Novinar ga je tada izravno upitao je li ikada zlostavljao dječake, Barbosa je rekao da takvo nešto može priznati samo na ispovijedi, nakon čega je intervju završen.

Biskup Valerio Breda u priopćenju je rekao da "bez ograničenja i srca slomljenog stidom i tugom, činjenice iz izvještaja koje, iako nisu potvrđene, grubo vrijeđaju ljudsku i kršćansku savjest". Glasnogovornik Vatikana Federico Lombardi potvrdio je da je Vatikan upoznat sa slučajem.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara