Tropska oluja Alex jača iznad Meksičkog zaljeva, do sutra bi mogla postati uragan

Tekst: J.D.
Foto: AFP


TROPSKA oluja Alex postaje sve jača dok se kreće preko Meksičkog zaljeva, ali se zasad kreće prema sjevernoistočnoj obali Meksika, daleko od mjesta naftne katastrofe iznad potonule platforme Deepwater Horizon, s kojom se bore inženjeri britanske kompanije British Petroleum i američka Obalna straža.

Alex bi do sutra mogao postati uragan, a očekuje se da će sredinom tjedna jaki pljuskovi početi padati u meksičkim saveznim državama Tamaulipas i Veracruz, javio je američki Nacionalni centar za uragane u Miamiju.

Najmanje četvero mrtvih

Zbog jakih pljuskova već je došlo do poplava i klizišta u središnjoj Americi, zbog kojih je poginulo najmanje šest ljudi. Ipak, Belize i meksički poluotok Yucatan uglavnom su ostali nedirnuti.

Alex je došao do Belizea u subotu navečer kao tropska oluja, s vjetrovima brzine od 95 kilometara na sat. Dok se u nedjelju kretao preko Yucatana, oslabio je na tropsku depresiju, ali kad je došao do toplih voda Meksičkog zaljeva, ponovno je postao tropska oluja. U sljedećim danima će samo jačati, upozoravaju stručnjaci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kiša će padati najmanje do utorka u južnom Meksiku i Gvatemali, a centar upozorava na klizišta i poplave. U Gvatemali je zbog klizišta već poginulo dvoje ljudi, na koje je pala hrpa kamenja. U El Salvadoru je poplava odnijela dvoje ljudi, a oko 500 je evakuirano.

Problem Deepwater Horizona

I u Belizeu i u Gvatemali se pomno motri vodostaj rijeka, koji sve više raste. Poplave su već odnijele jedan most u toj zemlji, ali oluje su uglavnom prouzročile manju štetu nego što se očekivalo.

Sada svi čekaju vidjeti što će biti s Meksičkim zaljevom. Čim je Alex postao prva imenovana tropska oluja ovogodišnje sezone uragana na Atlantiku, porasla je zabrinutost zbog pokušaja zaustavljanja curenja nafte na mjestu katastrofe, na sjeveroistoku Zaljeva.

BP je na podvodni izvor vratio kupolu, koja kupi između trećine i polovice nafte koja curi u more. To je, naravno, samo procjena jer nitko ne zna koliko nafte svakodnevno curi iz izvora. Istodobno se buše i dva druga izvora koja bi trebala izjednačiti pritisak i zaustaviti curenje, ali taj posao neće biti gotov do kolovoza. Usto, prvi uragan mogao bi nekoliko velikih podvodnih nakupina nafte i kemikalija poslati ravno u Golfsku struju, a stručnjaci se boje da će upravo to postati najgori dio katastrofe.

Trenutno se čini da će Alex promašiti regiju i udariti u tlo Meksika, ali meteorolozi upozoravaju da se smjer bilo koje oluje može promijeniti u tren oka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara