TROPSKE RIBE MIJENJAJU SPOL PREMA POTREBI

Šarena tropska ribica Nemo, najnovija zvijezda Disneyeva crtanog filma, u prirodi je pravi transseksualac. L

Zoolog Peter Buston, znanstvenik newyorškoga Sveučilišta Cornell, proučavao je u akvariju ribe vrste Amphiprion percula, takozvane "ribe-klaunove" i otkrio da se u svakoj skupini te vrste riba nalazi jedan par koji se pari i četiri ribe koje ne sudjeluju u parenju.

Na vrhu društvene ljestvice nalazi se najveća riba, a to je ženka koja se pari. Odmah nakon nje, na ljestvici je druga po veličini: mužjak koji sudjeluje u parenju.

Za njima slijede, u skladu s veličinom, ostale ribe koje ne sudjeluju u parenju.

Peter Buston otkrio je da će, kada iz skupine odvoji ženku s vrha hijerarhijske ljestvice, mužjak koji sudjeluje u parenju promijeniti spol i brzo narasti i tako postati ženka za parenje.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ta promjena uzrokuje lančanu reakciju i kod ostalih riba u skupini. Najveća riba koja do tada nije sudjelovala u parenju postaje mužjak za parenje, a sve ostale ribe u skupini narastu i promijene položaj na hijerarhijskoj ljestvici.

Na taj način ta vrsta ribice, koju ljubitelji akvarija jako vole zbog narančasta "lica" i bijelih pruga, ima zadivljujuću sposobnost promjene spola i veličine tijela radi osiguravanja sklada u skupini, tvrdi Buston.

"Ta strategija sprječavanja sukoba iznenađujući je pomak s obzirom na uobičajeno pregrupiranje koje koriste mnoge druge životinje. Zadržavanje tjelesne veličine za određivanje položaja na hijerarhijskoj ljestvici može riješiti sukobe u skupini jer podređeni ne postaju prijetnja nadređenima".

(Hina) rug dgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara