Tudi tukaj nema ni dima: Slovencima zabrana pušenja i u miru obiteljskog doma?

Tekst: I.Ka.
Foto: Ilustracija

"ZAKON o nepušenju na javnim mjestima, štiti nas od pušenja na javnim i radnim mjestima, ali nas ne štiti od dima cigareta koji dopiru iz susjednih domova", naglašavaju ovih dana u Sloveniji "Društvo nepušača" koje zajedno s Centrom nevladinih organizacija i Slovenskom vezom za kontrolu duhana pripremaju prijedlog izmjena zakona o duhanskim proizvodima. Njihov prijedlog koji zapravo znači i zabranu pušenja u domovima podigao je "Deželu" na noge.

Tri kategorije: Dim, pasivno pušenje i zagađenje

Naime, ovih je dana glavna tema slovenskih medija, slično kao i u Hrvatsko Zakon o nepušenju, a prema najavama izmjena i dopuna Zakona o nepušenju, čini se kako pušači neće imati mira ni u vlastitoj kući. Posebice, ako to smeta susjedu - nepušaču.

Prijedlog izmjene zakona kojeg su poslale te tri nevladine organizacije ministarstvu za zdravlje počiva na stavkama da se u novom zakonu jasno odvoje za njih sasvim različite kategorije: duhanski dim, pasivno pušenje i onečišćenje okoliša dimom cigarete.

Ako ima suglasnost svih vlasnika stanova!

"Pušenje bilo dozvoljeno u zasebnim prostorijama zgrada, ali samo uz suglasnost svih vlasnika stanova, a tim zakonom bi bilo omogućeno policiji prijaviti kršitelje zakona", napominju danas iz te tri nevladine organizacije, a novost je da Slovenija ovih dana priprema i tzv. "duhanski euro".

"Duhanski euro ništa drugo je nego trošarina na duhanske proizvode. Sredstva koja bi se time dobila bila bi iskorištena za programe i projekte nevladinih organizacija na području zaštite zdravlja", objasnili su ovog tjedna iz Slovenske veze za kontrolu duhana.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara