Tuniske skupine za ljudska prava: Powell nije dobrodošao

TUNISKE skupine za zaštitu ljudskih prava i oporbene stranke kritizirale su u ponedjeljak navečer američku politiku na Bliskom istoku i objavile da američki državni tajnik Colin Powell, koji posjetom Tunisu u utorak počinje turneju po sjevernoj Africi, nije dobrodošao

"Ne pozdravljamo dolazak američkoga državnog tajnika Colina Powella jer je SAD okupirao Irak, a nastavlja pružati i podršku Izraelu u ubijanju Palestinaca", rekao je Mokhtar Trifi, predsjednik Tuniske lige za ljudska prava, jedine nezavisne takve organizacije u toj zemlji.

"Takvo je mišljenje svih skupina za zaštitu ljudskih prava i demokratskih stranaka u Tunisu", rekao je Trifi na sastanku na kojem je bilo nekoliko desetaka disidenata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Čelnici pet građanskih kupina i oporbenih stranaka sazvali su taj sastanak kako bi izrazili kritiku američke politike u regiji.

U Washingtonu jedan je američki dužnosnik rekao u nedjelju da će Powell, koji će u dva dana posjetiti i Alžir i Maroko, pokušati pojačati snagu govora što ga je održao predsjednik George W. Bush prošli mjesec kad je pozvao arapske zemlje da prihvate demokraciju i slobodu.

No Tunižani koji su govorili na skupu u ponedjeljak navečer, tvrde da Bushev poziv arapskomu svijetu da prihvati demokraciju zapravo krije drugi cilj: uništavanje istinskih vrijednosti koje Arape i muslimane tjeraju na otpor američkoj dominaciji u regiji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara