Turska će poslati postrojbe u Irak

TURSKA vlada pozvala je u ponedjeljak parlament da odobri slanje turskih vojnika u Irak kako bi pomogli u naporima koalicijskih snaga radi uspostavljanja sigurnosti, rekao je turski ministar pravde Cemil Cicek.

"Imamo duboke povijesne, kulturne i vjerske veze s Irakom i želimo povratak stabilnosti u toj zemlji što je prije moguće", rekao je Cicek, koji je objasnio kako Turska među zemljama regije ima najviše razloga za strahovanje od nestabilnosti u Iraku.

Vlada je zatražila od parlamenta da odobri slanje turskih postrojba u Irak na godinu dana, rekao je ministar, dodajući kako još nije odlučeno koliko bi vojnika bilo poslano niti gdje bi bili razmješteni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Turska je vlada ranije ocijenila da bi u Irak mogla poslati 10.000 vojnika, vjerojatno u sektor sjeverno i zapadno od Bagdada.

Irački Kurdi se ne raduju mogućnosti dolaska turske vojske, a protiv toga su i članovi iračke privremene vlade.

Bahram Salih, bliski suradnik kurdskog čelnika Jalala Talabanija, upozorio je u ponedjeljak da bi dolazak turskih vojnika mogao "ugroziti političku i sigurnosnu situaciju".

Ministar Cicek je rekao da glasovanje u parlamentu, koji će vjerojatno poduprijeti zahtjev vlade, neće značiti automatski odlazak turske vojske u Irak, već će "dati veći manevarski prostor u pregovorima s Amerikancima" o uvjetima njezinog razmještanja.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara