Turska dala naslutiti mogućnost nastavka ciparskih pregovora

TURSKA je u petak dala naslutiti da bi se ciparski pregovori o ujedinjenju mogli nastaviti nakon prosinačkih izbora ciparskih Turaka, iako je njihov vođa Rauf Denktash odbacio mirovni nacrt Ujedinjenih naroda.

Turska je pod snažnim pritiskom Sjedinjenih Država i Europske unije, u koju želi ući, da Denktasha posjedne za pregovarački stol. EU je u srijedu upozorio Tursku da će izostanak dogovora naštetiti turskoj molbi za ulazak u Uniju.

"Sad je potrebno postići prihvatljiv dogovor. Siguran sam da će se dvije strane naći nakon izbora (14. prosinca) i da će se iskreno potruditi", rekao je turski ministar vanjskih psolova Abdullah Gul. "To se ne smije očekivati samo od turske strane. I grčka strana mora pokazti iskrenost i potruditi se", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Pregovori o UN-ovu prijedlogu propali su u ožujku ove godine kad ga je Denktash odbacio. Prijedlog je predviđao federalnu središnju vlast, široku autonomiju dviju etničkih zajednica i nešto razmjene teritorija.

Cipar je podijeljen od 1974. kad je turska vojska izvela invaziju na sjeverni dio otoka čime je reagirala na kratki puč ciparskih Grka u organizaciji vojne hunte koja je tada vladala Grčkom.

Vlada ciparskih Grka međunarodno je priznata i dogodine u svibnju ući će u Europsku uniju, bez obzira hoće li se postići dogovor o ujedinjenju, a siromašniji i malobrojniji ciparski Turci ostat će izvan.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara