Turska domaćin ministarskog sastanka OIC

Šefovi diplomacija 56 zemalja članica Organizacije islamske konferencije (OIC) održat će u Istanbulu od 14. do 16. lipnja sastanak posvećen regionalnim i međjunarodnim temama. L

Obimni dnevni red obuhvatit će čak 110 točaka među kojima su i izraelsko-palestinski konflikt, situacija u Iraku, na Cipru, te borba protiv međunarodnog terorizma.

Pozornost će, svakako, zaokupiti i velika američka politička Incijativa velikog Srednjeg istoka. Ta još nedovoljno jasna vizija predviđa jačanje procesa demokratizacije u kojem bi, kako se pretpostavlja, sekularistička Turska imala vodeću ulogu.

Turski domaćini očekuju da će istanbulska ministarska konferencija staviti točku na dosadašnju političku izolaciju tzv. Turske Republike Sjeverni Cipar (TRNC).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Turski premijer Recep Tayyip Erdogan izrazio je nadu da će OIC priznati postojanje TRNC. Rekao je kako je već postignuta suglasnost oko toga da se u dokumentima OIC-a dosadašnji naziv Turska Ciparska Zajednica, zamjeni sa Turska Ciparska Država.

Ciparski Turci su se na travanjskom referendumu izjasnili za "Annanov plan" o ponovnoj uspostavi zajedničke države sa južnim grčkim dijelom otoka. Međutim, grčka strana je većinom glasova odbacila taj dokument, tako da su samo ciparski Grci ušli u EU.

Cipar je, nakon turske vojne intervencije u srpnju 1974., podijeljen zelenom linijom dugom oko 180 kilometara koju nadgledaju međunarodne mirovne snage.

(Hina) xsk ysb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara