Turska državna televizija emitirat će kurdske programe

TURSKA državna televizija u srijedu je priopćila da će početi emitirati emisije na kurdskom jeziku i time udovoljiti važnom zahtjevu Europske unije koja tek treba odlučiti kad će sa službenom Ankarom početi pregovore o pridruživanju.

Turska je prije gotovo dvije godine donijela zakon kojim Kurdima omogućuje emitiranje radijskog i televizijskog programa, ali oteže s primjenom tih zakona. Još nije emitiran nikakav program na kurdskom, što je izazvalo kritike EU-a.

Konzervativci strahuju da bi kurdski u javnom životu mogao potkopati nacionalno jedinstvo, nakon što je u sukobima Turske s Kurdima osamdesetih i devedesetih godina poginulo više od trideset tisuća ljudi.

"(Državna kuća) TRT odlučila je postaviti infrastrukturu potrebnu za emitiranje jezika i dijalekata koji odražavaju naših supkultura", objavio je generalni ravnatelj TRT-a Senol Demiroz.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije moguće dati točan datum kad će TRT početi s tim emitiranjem, ali nisu potrebne nikakve zakonske izmjene", dodao je.

Vlada je dala naslutiti da bi voljela da emitiranje počne do idućega mjeseca kad Europska komisija bude pisala izvještaj o turskom napretku u udovoljavanju standarda EU-a.

Službena Ankara trudi se da joj Europa da točan datum početka pregovora u prosincu na summitu EU-a.

Turska je jedini kandidat (drugi su Rumunjska i Bugarska) koja nije počela pregovore u ulasku u Uniju i to zato što joj EU zamjera slabo poštivanje ljudskih prava.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara