Turska i europski transportni zrakoplov budućnosti

Turska će zajedno s još sedam članica NATO saveza sudjelovati u izvedbi zajedničkog projekta izgradnje 180 transportnih zrakoplova A400M, javili su u petak elektronički mediji u Ankari.

Odluku o turskom sudjelovanju u izgradnji transportnog zrakoplova budućnosti donijelo je Povjerenstvo turskog parlamenta za vanjske odnose. Taj krupni posao 21. stoljeća, vrijedan 24 mililjarde eura, trajat će 20 godina. Turski udio u poslu iznosit će 1,5 milijardi eura. Za tu svotu Turska će osigurati nabavu 10 letjelica A400M.

Razmjerno financijskom udjelu, Njemačka će dobiti 60, Francuska 50, Španjolska 27, Velika Britanija 25 i Belgija 8 transportnih letjelica. Te zemlje će zajedno s Turskom sudjelovati u izgradnji pojedinih dijelova novog europskog transportnog kolosa.

A400M bit će dugačak 42 metra, a moći prijeći daljinu od 7593 kilometra bez slijetanja, nositi teret od 25 tona. Cijena jednog transportnog zrakoplova iznosit će 150 milijuna dolara.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Turska će 2010. zajedno sa SAD i Velikom Britanijom početi i proizvodnju borbenog lovca koji će, kako prenosi list Hurriyet, biti najbolja sinteza napadačkog zrakoplova F-16 I F-4s. U vojnim pogonima nedaleko od Ankare Turska već petnaestak godina po američkoj licenci proizvodi lovce F-16.

Dosad je proizvedeno oko 250 letjelica tog tipa, od kojih je dvadesetak izvezeno u druge zemlje. Turski vojni zrakoplovi F-16 rjeđe su se rušili od onih proizvedenih u američkim vojnim pogonima.

(Hina)xsk ybs

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara