Turska na čelu mirovnih snaga u Libanonu?

TURSKA bi se mogla naći na čelu budućih međunarodnih mirovnih snaga u Libanonu, objavio je Washington Post čije pisanje u nedjelju prenosi turski tisak.

Ovakva mogućnost pojavila se u medijima nakon telefonskog razgovora američkog predsjednika George W. Busha i turskog premijera Recepa Tayyipa Erdogana i njihova savjetovanja o rješavanju "libanonske krize". Turski mediji također nagađaju da će američka državna tajnica u sklopu svoje najavljene bliskoistočne turneje sljedećeg tjedna posjetiti i Tursku.

Osim turskog zapovijedanja mirovnim snagama, u njima bi značajnu ulogu trebala odigrati Francuska, a najavljuje se i dolazak vojnika iz Italije, Kanade, Njemačke, Brazila i Pakistana, pišu turski mediji. Računa se da bi se pod oružjem moglo naći od deset do dvadeset tisuća plavih kaciga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Turska vlada, praktički pred svakodnevnim pritiskom prosvjednika širom zemlje koji najoštrije osuđuju nesrazmjernu uporabu izraelske vojne sile u Libanonu, nastavlja u međuvremenu široku razmjenu mišljenja s šefovima država i vlada Velike Britanije, Sirije, Irana, Libanona i više drugih zemalja.

U tom smislu, naročita pozornost se pridaje subotnjoj zajedničkoj "Libanonskoj izjavi" turskog premijera Erdogana i njegovog španjolskog kolege Josea Luisa Rodrigeza Zapatera. Dvojica premijera, koji ujedno zajednički predsjedavaju projektom UN-a "Savez civilizacija", ukazali su na nužnost da na uzavreloj libanonsko-izraelskoj granici "oružje ustukne pred dijalogom i razgovorima".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara