Turska ne želi ništa manje od punopravnog članstva

NEKI europski lideri, među kojima se ističe francuski predsjednik Jacques Chirac, žele da se ostavi otvorena mogućnost da otpočinjanje pristupnih pregovora s Turskom ne mora nužno voditi do punopravnog članstva te da se kao alternativa ponudi "privilegirano partnerstvo".

Recep Tayyip Erdogan u intervjuu za La Stampu od srijede, ocijenio je da "nema govora" da Turska prihvati "privilegirano partnerstvo" s EU.

"Nema govora o prihvaćanju takve formule...Za nas, pregovori imaju samo jedan cilj: puni pristup EU", rekao je Erdogan La Stampi.

Werner Langen i Armin Laschet iz njemačkog CDU-a, članovi Europskog parlamenta objavili su u utorak da su francuski i njemački članovi Europske pučke stranke i europskih demokrata odlučili sljedećeg tjedna u Strasbourgu predstaviti zajedničke amandmane na izvješće o Turskoj u kojima će prije svega biti naglašen prijedlog za uspostavu "privilegiranog partnerstva" s Ankarom kao alternativu pristupu EU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kako piše Agence Europe, to partnerstvo bi pokrivalo zajedničku trgovinsku politiku, suradnju na uspostavi pravne države, poštivanja ljudskih prava, priznavanja prava manjinama, zajedničku imigracijsku kontrolu i mirno rješenje za Cipar, suradnju na polju kulture i obrazovanja, te zajedničke ciljeve u vanjskoj i obrambenoj politici.

Jedan od amandmana traži hitno ukidanje Članka 305 turskog Kaznenog zakona kojim je predviđena kazna za prijetnje "temeljnim nacionalnim interesima" kao što su izražavanje mišljenja koje je protivno turskoj vojnoj nazočnosti na Cipru ili priznavanje armenskog genocida 1915. godine.

Europski parlament trebao bi 14. prosinca izglasati izvješće o napretku Turske prema EU, pred sastanak Europskog vijeća 16. i 17. prosinca.

Kao i put Španjolske u EU nakon generala Francisca Franca, i onaj Turske ocjenjuje se kao "jamstvo političkih, ekonomskih i socijalnih reformi, a negativni odgovor na summitu EU 17. prosinca mogao bi poremetiti reformski proces", rekao je predsjednik Europskog parlamenta Josep Borrell na konferenciji za novinare završavajući posjet Turskoj.

Prema Agence Europe, Borrell je dodao da ako pregovori i počnu, nitko ne može predvidjeti njihov ishod. Prema nekim predviđanjima, Turska ne može završiti pregovore s EU prije 2015.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara