TURSKA OBJAVILA DA ĆE NJEZINA VOJSKA UĆI U IRAK, SAD PROTIV

Turska je u petak objavila da će njezine postrojbe ući na sjever Iraka kako bi spriječile da val izbjeglica prijeđe njezine granice, no nije navela datum ulaska svojih snaga, a SAD su obznanile da su protiv tog poteza.

Ulazak turskih oružanih snaga na sjever Iraka također bi imao za cilj spriječiti "terorističke aktivnosti" iračkih Kurda, rekao je turski ministar vanjskih poslova Abdullah Gul na konferenciji za novinare u Ankari.

Sjedinjene Države su obznanile da nisu suglasne s ulaskom turskih snaga u sjeverni Irak i da pregovori o tome još traju.

"Znamo da Turci misle kako im je nužna uporaba vojske za uspostavu humanitarnog koridora na sjeveru no, otvoreno govoreći, mi se s tim ne slažemo", rekao je u Washingtonu jedan dužnosnik američke administracije, tražeći da ostane neimenovan.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za sada još raspravljamo s njima, no nismo dali suglasnost i ne smatramo da je vojska nužna kako bi skrbili za humanitarnu situaciju (na sjeveru Iraka)", dodao je američki dužnosnik.

Turska je već stacionirala nekoliko tisuća vojnika unutar Iraka, nedaleko od granice, no irački Kurdi protive se njihovoj nazočnosti nazivajući je prijetnjom teritorijalnoj cjelovitosti Iraka.

Gul je istaknuo da Turska nema teritorijalnih pretenzija prema Iraku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara